Топ теми

С видеообръщение ректорът на ЮЗУ проф. Б. Юруков откри 44-та академична година

По специалности, без тържествена церемония и само в присъствието на новоприетите студенти  в 9-те факултета на ЮЗУ „Н. Рилски” вчера бе открита новата академична 2020/2021 г. Точно в 10 часа през сайта на университета бе излъчено и видеообръщение на ректора проф. Борислав Юруков. В седемминутното си слово ръководителят на висшето училище подчерта, че за пръв път учебната година се открива с помощта на новите технологии и акцентира на коронавуриса, извънредната обстановка и новите предизвикателства пред българското образование, развитието на ЮЗУ, постигнатите успехи, подобренията на материалната база и качеството на обучението.

„Образователната ни система бе подложена на огромно изпитание. Само за седмица трябваше да преминем от традиционното обучение в аудиториите към обучение от дистанция. Наложи се да отменим научни и спортни събития, така очакваните церемонии по дипломирания, но всичко това в името на вашето здраве и безопасност. Въпреки препятствията с много труд и общи усилия успяхме да завършим успешно академичната година”, анализира проф. Юруков и допълни, че в непрекъснато променящата се ситуация не може да има идеален план, но вярва ще всички работещи заедно ще се справят с всяко едно предизвикателство.

От думите на проф. Юруков стана ясно, че въпреки трудностите и пандемията е реализирана изключително успешна кандидатстудентска кампания и към настоящия момент броят на приетите студенти е с 30% повече в сравнение с миналата година. Рязко се е увеличил и интересът към платената форма на обучение. „Максималната оценка от НАОА

/Националната агенция за оценяване и акредитация/ е свидетелство за качеството на образователната услуга в 75-те бакалавърски програми сред средно образование, 120-те магистърски програми след висше образование и 88 докторски програми. Самото обучение се осъществява в цели 30 професионални направления – от хуманитарните, техническите и педагогическите науки до социалните, правните, икономическите, изкуствата, здравните грижи, националната сигурност, отбраната… По този показател  ЮЗУ „Н. Рилски” е на първо място в страната”, заяви проф. Юруков. Той говори и за предстоящото откриване на новата зала за тенис със 750 места, проектната дейност, разкритите за една година 5 нови специалности /сред които дипломация, цифрово общество и сигурност, графичен и рекламен дизайн в модата, аудиовизуални изкуства и продуцентство в развлекателната индустрия/ и заяви, че ЮЗУ се е утвърдил като добър пример за престижна, авторитетна, научна и образователна институция.

И макар срещите по посрещането на първокурсниците да бяха кратки, се усещаше тържественост и вълнение от започването на новата академична година. Най-весело бе в най-нестандартния и артистичен  факултет  – този по изкуствата. В новата театрална зала, разположена в 8-ма УК, бе организирана тържествена церемония, на която прозвучаха националният и студентският химни и приветствие от декана проф. д.н.к Васил Марков. Той представи и своите заместници в лицето на проф. д-р Иванка Влаева, доц. д-р Клавдия Камбурова, както и ръководителите на 5-те катедри – по

музика, изобразително изкуство, културология, хореография и

телевизионно, театрално и киноизкуство. Гост на тържеството бе зам. ректорът на “Информационно обслужване, медии и кариерно развитие” проф. д.изк. Йордан Гошев, който е ръководител на  Катедрата по

Музика и бивш декан на факултета.  Студенти от специалностите

„Изпълнителско изкуство”, „Педагогика на музикалното изкуство”,

”Съвременна хореография” разкриха само малка част от огромния си потенциал и талант, като отправиха специални поздрави към първокурсниците . Залата бе огласена с песента „Катерино моме” в изпълнение на студенти от класа на популярната народна певица доц. д-р Бинка Добрева. Възпитаници на проф. д-р. изк. Анелия Янева пък представиха балетна постановка, интерпретация на сиртаки и съвременен танц, а публиката бурно аплодира изявилите се на сцената и техните преподаватели.

По същото време, разделени по специалности, обстановката в 8-ма УК опознаваха и новоприетите студенти на Стопанския факултет. Първи в залата влязоха първокурсниците по “Бизнес мениджмънт и предприемачество” и “Маркетинг”. Развълнувани, те се запознаха с ръководителя на катедра „Мениджмънт и маркетинг” Милена Филипова, която от съвсем скоро е професор. Попитана от репортер на „Струма” как приема работата си от гледна точна на най-високата академична длъжност, проф. д-р М. Филипова сподели с усмивка, че все още не е осъзнала това, тъй като е станала професор само преди седмица. След встъпителните думи и пожеланията ръководителят на катедрата изненада студентите, като подари на всеки един от тях стилен хартиен свитък, на който бе изписано „Благодарим Ви, че избрахте нас!”. Проф. Филипова почерпи присъстващите и с ефектни, а както се оказаха, и много вкусни сладки кошнички с крем и плодове и през това време бяха „отметнати” няколко важни задачи. Така наред с раздадените им анкети първокурсниците вписаха имената си в присъствен лист. Такъв, както стана ясно, ще бъде изготвен преди всяко занятие, за да може при евентуален случай на коронавирус да се издирват контактните лица.

А за спазването на противоепидемичните мерки лично следеше деканът Преслав Димитров, който отскоро също е професор. Като ръководител на Катедрата по туризъм проф. д-р П. Димитров също влезе да поздрави новоприетите студенти.

44-та академична година бе официално открита и е най-старият и утвърден факултет – по педагогика, където през далечната 1976 г. за пръв път в страната ни започва обучение за начални и детски учители. По този повод деканът доц. д-р Янка Стоименова изтъкна, че през годините Факултетът по педагогика се е наложил като разпознаваем и авторитет не само на национално, а и на международно ниво. Днес, основното звено, което всъщност полага основите на университета, се гордее с хиляди свои възпитаници, доказали се като университетски преподаватели, начални и детски учители, специални и социални педагози, учители по информационни технологии, по чужд език, по физическо възпитание и спорт, ресурсни учители, методици, педагогически съветници, възпитатели и управленски кадри. Деканът сподели с нескрита радост и че ако през 1976 г. във факултета са се обучавали около стотина студенти, то днес /44 години по-късно/ техният брой достигна 2000, а интересът, както и успехите непрекъснато се увеличават. Доц. Стоименова припомни и притчата „Сълзите на учителя” и подчерта, че именно учителството дава началото на всички останали професии.

„Учителската професия през 21 век има нови измерения. Учителят вече не е единствено приносител на знания и умения, той трябва да провокира детското съзнание, да развива творческия потенциал на учениците. Учителят е вдъхновител, който насочва своите ученици да използват наученото, за да направят света по-добър”, обърна се деканът към близо 250-те първокурсници, изпълнили най-голямата зала на университета – аулата.   

              СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. Благоевградчанин

  Не знам по какви критерии иска да се докара първенец този ректор, но е гарантирано че по един им скри шапката на всички – 16000 лв чиста пара месечно. Онова недоразумение министъра мълчи вместо да започне наистина сериозна проверка макар и без такава да има основание да го махне от поста. То само заради случаите на плагиатство, фалшивите научни проекти, измамните схеми с мъртви души (студенти 20години) за да се източват държавни пари, неспазване на ЗВО, един куп наредби и всичк вътрешни правилници, самоуправство и каквото още си поиска. Жалко и за благоевградчани които позволяват този човек да унищожава едиствената голяма институция в града.

  Отговор
 2. Кралят на Бруней

  Какви нови технологии какви пет лева? Ако беше с нови технологии, то тоя хубостник трябваше да говори в една от залите и да се излъчва на живо за останалите. Та всеки с телефон по протестите излъчва на живо без проблем. А в Юзуто това е проблем. Съвременните технологии са им от каменната ера – лаптоп с предварително записано обръщение – ХАХАХА ще умра от смях. ITто им е на световно ниво. Барем с тая заплата да се беше подстригал. То вярно, че няма как алкохолизирания вид да стане разсеяно-академичен… и за това си трябва да имаш нещо в главата освен схеми за взятки.

  Отговор
 3. Лъжливото овчарче

  Този мухльо е голям гьонсурат, те го плюят, то си мисли, че роса го роси!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *