С опашки пред входовете от родители, дошли да запишат децата си в първи клас, осъмнаха благоевградските училища

Опашки са извиха вчера в благоевградски училища, когато започна подаването на документи за прием в 1 клас за предстоящата учебна 2020/2021 г. Още от рано сутринта нетърпеливи майки и бащи чакаха пред входовете на някои училища, за да донесат заявленията.

„С идването ми на работа към 7 часа в двора имаше 5-6 родители до 8 часа, когато отворихме, станаха към 20”, разказа служител от администрацията на иновативното VІІІ СУ „Арсени Костенцев”.

Директорът на улището Сергей Биров пък пристигнал половина час преди комисията да започне работа и помолил родителите да не се скупчват пред входа, а да спазват дистанция един от друг.

Впечатление направи, че за разлика от предходни години, сега документите не се приемаха в канцеларите и административните блокове на сградите, и по коридорите не се забелязваха външни хора. Именно за да се спазват мерките за безопасност, по училищата бяха особени кътове с маси, столове до самите входове, навсякъде бяха сложени дезинфектанти, подове и повърхности се забърсваха периодично. На входа на VІІІ СУ например имаше жена от помощния персонал, която даваше дезинфектант на влизащите и следеше да няма струпване на хора около местата за попълване на документи.

„Първоначално извикахме трима служители да обработват заявленията, тъй като имаше повече родители. Сега обстановката се успокои и двама колеги приемат документите”, коментира Сергей Биров и допълни, че за два часа от началото на кампанията са постъпили 31 заявления.

Както „Струма” писа, за предстоящата година от VІІІ СУ утвърдиха 4 паралелки в 1 клас. Миналата година те също обявиха прием на 88 първолаци /4 класа по 22 деца/, но заради многото подадани молби, 96 от които на деца, попадащи в първа група, недоволството на родители и жалбите до институциите Общинският съвет гласува и разреши да бъде разкрита 5-а допълнителна паралелка, а от училището преобразуваха един от двата си кабинета по технологии и предприемачество. По този повод С. Биров разясни, че VІІІ СУ е 30-класно плюс 8 кабинета – 5 по информационни технологии, по музика, изобразително изкуство… С настоящия прием паралелките ще станат точно 30, колкото са и класните стаи. „В този смисъл нямаме законово основание да искаме 5-а паралелка”, каза директорът на VІІІ СУ, което е единственото голямо училище в Благоевград с едносменен режим на обучение.

С дезинфектант посрещаха и влизащите в ІІІ ОУ „Димитът Талев”, а зам. директорът Васил Чолаков лично разясни пред репортер на „Струма” етапите и процедурата по подаването на документите, започваща с дезинфекция на ръцете, попълването на заявленията, издаването на входящ номер.

„Всичко е нормално и спокойно. Към момента са постъпили 30 молби”, съобщи зам. директорът на ІІІ ОУ, обявило също 4 паралелки за предстоящата година.

Нормално и с обичайния ритъм течеше подаването на документи и в V СУ „Георги Измирлиев” с утвърдени 2 паралелки. „В съответствие с мерките за безпасност родителите идват периодично по двама-трима. Ще реализираме приема, който сме обявили”, сподели директорът на училището Мария Тричкова.

Ръководителят на VІІ СУ „Кузман Шапкарев” д-р Лилия Стоянова пък коментира, че не очаква да се стигне до напрежение, а и не би трябвало. Обявили са достатъчно места, ще извършват класиране и ще приемат 110 първокласници или заявените пет паралелки.

„Това, което си пожелавам, е до 15 септември ограниченията да отпаднат, всички да се съберем тук на двора, да прегърнем децата и да изживеем емоциите около първия учебен ден”, каза директорът на VІІ СУ, където до обяд бяха постъпили 50 заявления.

Както е известно, едно от вълненията за предстоящата учебна година бе ще има или не нова общинска система за прием в 1 клас. Такава бе разработена и предложена от директора на VІ СУ Димитър Арабаджиев, но не е утвърдена. По този повод зам. кметът по културата и хуманитарните дейности на община Благоевград д-р инж. Василиса Павлова обръща внимание с имейл до директорите, че новата система за прием, която тази година са дискутирали, не е приета до момента oт Общински съвет. Затова е в сила досега действащата и работеща система за прием в 1 клас. Въз основа на нея 6 от общо 10 училища с прием в 1 клас са с общи райони и родителите могат да избират къде да подадат документи. Може да кандидатват за повече от едно училище или където решат, но съответно първа група ще има най-голям шанс за прием, а четвърта – най-малък, като за разпределянето в групите ще се взема по-благоприятният за ученика адрес (постоянен или настоящ).

А иначе за предстощата учебна година училищата обявиха общо 29 паралелки за първокласници. Като цяло броят на бъдещите ученици е същият както и за тази година – около 700, а паралелките са с една по-малко в сравнение с реализираните за настоящата учебна година, тоест без извънредната, сформирана в VІІІ СУ.

Важен въпрос, който вълнува директори, учители, родители, е как ще бъдат разпределени по училищата кандидат-първолаците от т.нар. социално уязвими групи. По списък те са около 70, но 20 не живеят на посочените адреси. И на трите срещи, на които бе дискутирата темата за 1 клас, образователните медиатори на община Благоевград бяха категорини, че за да не се стига до сегрегация, е най-добре децата от социално уязвимите групи да бъдат разпределени равномерно по всички училища. Дали това ще се случи, предстои да разберем.

Според графика на дейностите за осъществяване на прием в 1 клас, утвърден със заповед на кмета, заявления се приемат до 10 юни. Тогава трябва да бъдат обявени списъците с приетите ученици на първо класиране. Съответно на 11 и 12 юни е записването на приетите ученици, като то ще се осъществява само с оригинала на удостоверението за завършено предучилищно образование. Следва обявяване на свободните места след първо класиране, приемане на заявление за участие във второ класиране, записване, попълване на свободните места. На 15 септември училищата трябва да изпратят списъците с приетите ученици в 1 клас до община Благоевград.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *