С РЕШЕНИЕ НА ОБС !Община Дупница ще изтегли кредит 800 хил. лв. за ремонт на емблемати6чната сграда на Младежкия дом

Община Дупница ще тегли кредит от 800 000 лв. за ремонт на някогашния Младежки дом. На заседанието на ОбС, провело се в петък, общинските съветници дадоха сългасието си да се изтегли кредитът, който ще се изплаща 15 г., като първите три са гратисни. Средствата са необходими за дофинансиране на европейски проект за ремонт на бившия Младежки дом, в който се помещава Градският исторически музей. Сградата е в окаяно състояние, а е една от емблематичните в Дупница с архитектурата си.

По време на заседанието председателят на ОбС Костадин Костадинов заяви: “Горко му на кмета, как ще изплаща кредита, въпреки че едни 800 000 лв. няма да сринат общината. Историческият музей обаче не калкулира никакви приходи. Там работят 5-6 души на заплата. Ще искам финансов план от Историческия музей. По кредита ежемесечно трябва да се внасят по 5000 лв., директорът на музея трябва да каже какви идеи има да се калкулират приходи, за да погасят кредита”, коментира К. Костадинов.

Кметът МЗ. Чимев го допълни, като призна, че нито една културна институция в града не носи печалба, но бе категоричен: „Във Велико Търново културни институции и исторически музеи носят печалби от порядъка на 800 000 лв. Ние не можем да се сравняваме с Велико Търново, ние имаме нулеви приходи и от галерии, и Историческия музей. Те трябва да заработят и да калкулират печалба. В събота и неделя те не се отварят, а тогава идват туристи, които може да влязат в културните институции”, заключи М. Чимев.

В крайна сметка общинските съветници гласуваха да се изтегли кредитът, като 23-ма от присъстващите гласуваха със “за”, 1 „против” и 1 „въздържал се”. 

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *