С Феим Иса ДПС спечели община Гърмен

Кметът на с. Рибново Феим Иса е новият общински кмет на Гърмен. Като кандидат на ДПС той спечели надпреварата за първото кресло в общината срещу досегашната кметица Минка Капитанова, издигната от Български демократичен център. На първия тур разликата между двамата беше около 900 гласа в полза на Ф. Иса.

„Загубихме в едни доста емоционални избори – през целия ден тук имаше полиция, жандармерия, арестуваха Башев, за когото четох, че купувал гласове в моя полза, а Иса дойдоха да го подкрепят всички кметове от ДПС – от Якоруда, Белица и откъде ли не. Да, загубихме, но животът продължава“, обобщи философски вече бившата управничка на Гърмен Минка Капитанова.

От ОИК в Гърмен съобщиха, че избирателната активност в общината е била 73,20%. Изборите в Дебрен са спечелени от досегашната кметица Тюркиян Ходжова от БСП, срещу която се състезаваше Идриз Топчиев от Местна коалиция ГЕРБ/БЗНС.

В община Гоце Делчев днес избори имаше единствено в с. Борово, където кандидатът на БСП Йордан Катранджиев загуби с 30 гласа от човека на ГЕРБ Георги Найденов.

В Сатовча при рекордна избирателна активност от 74% ДПС и ГЕРБ си поделиха победата в двете села, където имаше балотажи. В с. Жижево Малин Койруков от ДПС победи Виктор Биджеков от ГЕРБ, а в с. Боголин кмет стана Бисер Караилиев от управляващата партия, който победи Албен Летков от ДПС.

Доста оспорвани бяха изборите в петричките села. Балотажи имаше в 8 от тях, но поради отдалечеността им от общинския център до късно снощи за част от тях нямаше резултати.

В с. Ключ кмет стана Христо Марков от Местна коалиция Никола Петков (ДПС, БСДП), който и на първия тур водеше с 4 гласа пред Македонка Иванова от ВМРО-БНД. Кмет на Коларово е Величка Спасова от „Нова демокрация”, която срази опонента си от ГЕРБ Димитър Мицков. Георги Атанасов от СДС ще управлява с. Рупите през следващите 4 г. след победата му над земеделеца Димитър Господинов, а в Кърналово Николай Златков от ПП „Глас народен“ стана кмет след победа над опонента му Стоян Бойчев от „Българска нова демокрация”.

Въпреки че загуби изборите за общински кмет и не успя да спечели и с. Ключ, лидерът на ВМРО в община Петрич Стоян Божинов обаче бе един от хората, които имаха най-голямо основание да празнуват. Причината бе изборният резултат в съседната община Сандански, където Атанас Стоянов от ВМРО спечели кметските избори. При това положение Стоянов ще напусне парламента, където е депутат, и на негово място влиза следващият в листата – Стоян Божинов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *