С 20 км преход до пещерата в Гърбино кюстендилски туристи почетоха паметта на Свети Иван Рилски

Членовете на Туристическо дружество „Осогово” – Кюстендил с поход до пещерата при село Гърбино, обитавана от Свети Иван Рилски, отбелязаха празника на светеца. Участниците изминаха пеша близо 20 километра до пещерата, която се намира над село Гърбино и е на около 5 километра от селото в местността Светата вода между венец от скали и за която се твърди, че е обитавана от Свети Иван Рилски. До пещерата на светеца води стар римски път, обрасъл, но запазен.

Според преданието тази пещера Свети Иван Рилски обитавал, след като напуснал родното си село Скрино. Когато той е на 25-годишна възраст, умират родителите му и решава да раздаде наследството си на по-бедни и болни хора, и напуска село Скрино. Обикаля из пустите места и манастирите около Струма и Витоша. Най-напред се спира при Земенския пролом на р. Струма, в пещерата над село Гърбино.

„Тук природата е била много щедра. Дарила е пролома с приказна красота. В пещерата има врязан надпис „Отче Йоане, помози и спаси”, който датира от около XII в. Ние, туристите от ТД „Осогово“ в Кюстендил, всяка година почитаме празника на Свети Иван Рилски с поход до местата, на които е пребивавал“, сподели Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ – Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *