С 25 ученици, приети на първо желание, паралелката с английски и испански на ЕГ в Благоевград „удари“ най-висок минимален бал от 405 т.

С 25 бъдещи осмокласници, приети на първо желание /и един насочен кандидат-гимназист/, паралелката с английски и испански на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ в Благоевград „удари“ най-висок минимален бал от 405 т. от максимален 500. През последните години именно паралелката с профил „Чуждоезиков“ /АЕ- ИспЕ/ е най-желана в областта. За справка – за учебната 2019/2020 г. най-високият минимален бал, тоест резултата на последния влязъл, бе 375.8 т., през миналата стигна 397 т., а сега е 405 т.

В другите най-предпочитани паралелки с немски и английски език, където 52-ма ученици са приети на първо желание, най-високият минимален бал се е покачил от 366 на 390.5 т., а в английски с немски и 80% приети на първо желание „летвата се е вдигнала“ до 386 т., при 376 м.г. Ръст от 338 на 340 т. бележат и паралелките с френски и втори чужд английски.

„За един час дойдоха да се запишат 24-ма ученици. Имаме класирани за всичките 156 места“, коментираха от комисията на ЕГ и потвърдиха, че прагът за влизане върви нагоре.

Сред подалите документи сутринта бе досегашната седмокласничка на VІІ СУ Нона Плоскова, която с резултати от 89.5 на националното външно оценяване по БЕЛ, 86.26 по математика и бал от 451.50 т. ще учи на първо желание английски с испански и продължава традицията, още повече че във фамилията има няколко изявени възпитаници на ЕГ.

Че има интерес към паралелките и бъдещите осмокласници се записват, коментира зам. директорът на ПМГ Димитър Стойчев, а от комисията допълниха, че в рамките само на един час са се записали цял един клас с ученици. С най-висок минимален бал от 402 т. /при 356.250 т. м.г./ е профил „Софтуерни и хардуерни науки”. Резултатът на последния влязъл в паралелката по природни науки /биология и химия/ се е вдигнал от 340 на 364.75 т., а в профил „Математически“ с английски и немски минималният бал съответно е 372 и 323.5, което е доста над миналогодишните показатели от 309.250 и 307 точки.

Традиционно високото си ниво поддържа и ПМГ „Яне Сандански” в Гоце Делчев. Там своеобразен рекорд с най-висок минимален бал от 404 т. при 329 м.г. регистрира профил „Математически“.

Прагът за влизане се е вдигнал и в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград. Зам. директорът по учебната дейност Светлана Солачка отдаде това на високите резултати, постигнати на националното външно оценяване, и респективно обучението през годината. Гледайки баловете от миналата година, Св. Солачака посочи, че при профил „Изобразително изкуство“ има ръст от 323 на 347.5 т.

Припомняме, че на изпита за проверка на способностите по рисуване се явиха 60 кандидати, като на първо желание са приети 26 бъдещи осмокласници. Профил „Хуманитарен” запазва показателите си от миналата година /334.75 т./, в „Обществени науки“ от 318 става 322, а в „Предприемачество“ – 316, при 303 м.г. За паралелката по музика има класирани 24 ученици. Една от причините за оставащите незапълнени две места е, че част от потенциалните кандидати не са разбрали за съществуващия изпит за проверка на способностите по музика.

„Много съм доволна. Приета съм на първо желание в профил „Хуманитарен“. Желанието ми е да уча за лекар, а подготовката в НХГ ще ми помогне да общувам по-добре с хората и да смекчавам ситуациите“, сподели София Станчева.

Съученичката й от ІІІ ОУ Валентина Андреадаки пък разказа, че се увлича по рисуването, и изрази радостта си, че ще учи именно „Изобразително изкуство“ в НХГ.

Впечатление прави, че в хода на планирането на държавния план-прием се установява проявен интерес от директорите на училища и ориентиране към професии с очакван недостиг от кадри на пазара на труда. Тези специалности са общо 15 и са два пъти повече в сравнение с предходната учебна година.

Утвърдени са и 5 нови за областта специалности от професии. В ПГЕЕ /Професионалната гимназия по електроника и енергетика/ – Банско стартира обучение по професия „Монтьор на енергийни съоръжения”, специалност „Възобновяеми енергийни източници”. В Професионалната гимназия в Белица и ОбУ /обединените училища/ в Дебрен, Долно Дряново, Дъбница ще обучават ученици по професия „Програмист”, специалност „Програмно осигуряване”. Професия „Монтьор на автоматизация”, специалност „Автоматизирани системи”, се разкрива в Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев, а в СУ – Сатовча е утвърдена специалност „Компютърна графика”. Нова за областта е и специалност „Парково строителство и озеленяване”, професия „Озеленител”, на СУ „Св. Паисий Хилендарски” – Микрево.

Разкриват се и 6 нови за съответната община специалности като „Системно програмиране” в ПГЕЕ – Банско, „Икономика и мениджмънт” в НПГ „Димитър Талев” – Гоце Делчев, „Агроекология” в ПГ по МСС – Разлог, „Митническа и данъчна администрация” в Професионалната гимназия по транспорт – Разлог, „Спедиция, транспортна и складова логистика” в ЗПГ – Сандански и Професионалната гимназия в Якоруда, „Компютърна техника и технологии” в СУ „Св. Паисий Хилендарски” – Абланица. Директорът на СУ „Антон Попов” – Петрич е предоставил в мотивираното си предложение за държавен план-прием нова за училището специалност по професия „Оператор в производството на облекло”, която е в дуална форма. Обучение чрез работа предлага и Гимназията по туризъм в Банско с половин паралелка по професия „Хотелиер”, Благоевградската професионална гимназия с половин паралелка по професия „Машинен техник” и ПГ по МСС – Гоце Делчев с половин паралелка по професия „Хлебар-сладкар”.

За паралелките с професионална подготовка са предоставени становища относно необходимостта от кадри за дадена специалност от професия и са приложени заявки за обучение от работодателите и/или техните представителни организации.

Срокът за записването на приетите на първия етап от класирането или подаването на заявления за участие във второ класиране е до 16 юли включително. До 20.07. ще бъдат обявени списъците с приетите ученици на втори етап от класирането.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *