МЕРКИ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА! С 3 инфрачервени рамки за 18 хил. лв. в ЮЗУ мерят температурата на влизащите в І и VІІІ УК и в студентския стол

3 инфрачервени рамки с цена около 6000 лв. всяка монтираха в Югозападния университет „Н. Рилски” в Благоевград. Новите терминали са поставени при централния вход на І учебен корпус, VІІІ УК /бившия Механотехникум/ и студентския стол, и с тях се замерва температурата на всички влизащи.

„Постарахме се да обхванем именно точките с най-голям човекопоток. Така наред с безконтактните дозатори и дезинфекциите като част от превантивните мерки монтирахме и рамките за измерването на температурата”, коментира помощник-ректорът на ЮЗУ Николай Тахов и допълни, че на по-късен етап от ръководството на университета обмислят да закупят още инфрачервени рамки и за други „ключови места”, като VІ УК, където е ситуиран Правно-историческият факултет.

Специално устройството на най-натовареното място – главния вход на Първи корпус, е поставено завчера и до него дежури човек от охраната, който обяснява на студентите как точно да си поставят китката и най-вече да не натискат сензора. Цялата процедура отнема няколко секунди, след което на рамката се изписва температурата и се чува глас „Моля, преминете”.

„Вчера малко след монтирането устройството реагира със звуков сигнал, защото засече повишена температура при една жена. Тя поседна малко на пейките, успокои се и пак застана на рамката. Този път температурара й беше нормална и влезе. Явно се беше много забързала или нещо притеснила, и затова при първото измерване отчете по-висока температура”, заяви охранителят, дежурящ при рамката, и допълни, че засега никой от стотиците влизащи в сградата не е върнат заради повишена телесна температура.

По обяд служители от университета застанаха и при терминала на входа на студентския стол. Те също даваха указания на студентите как става замерването и им напомняха да си сложат маските.

Съгласно заповедта на ректора на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков, с цел ограничаване на опасността от разпространение на Covid-19, лица, при които се констатира повишена температура, ще  бъдат връщани. Също така при влизане в аудиториите студентите трябва да заемат местата си, като съблюдават дистанцията от най-малко 1,5 метра, а в края на учебния час първи да излизат седящите най-близо до вратата. Преподавателите  се задължават да водят и съхраняват присъствени списъци по дати за всяко занимание с цел установяване на контактните лица при констатиран случай на Covid-19.

Ректорът разпорежда и  учебните зали да се дезинфекцират след всяка смяна на курса и задължително преди началото на занятията и в края на деня. Всички дейности, свързани с дезинфекцията на учебните помещения, се организират от домакините на сгради под контрола на помощник-ректора в координация с деканските ръководства. Аудиториите, лабораториите и всички помещения, които се ползват от преподавателите и студентите, да се проветряват по време на всяка почивка между часовете. С цел намаляване продължителното присъствие на едни и същи лица на едно и също място, на всеки двадесет минути в рамките на академичния час преподавателят да провежда допълнителна почивка от пет минути за  проветряване на помещението.

Наред с това всички преподаватели трябва да обявят присъственото си време от 2 часа два пъти седмично в различни дни от седмицата, за да осигурят възможност за индивидуални консултации със студентите.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *