Търсят в Мандренското езеро изчезналата в пороя жена

Водолази и пожарникари претърсват Мандренското езеро, след получен сигнал, че във водата му е забелязан труп. Информацията е била подадена вчера от анонимен мъж, който не пожелал да каже името си. Човекът съобщил, че е видял човешко тяло и описал точно мястото. Ако информацията е вярна, то трупът вероятно е на 67-годишната Стоянка от Черни връх, която изчезна безследно, след като приливна вълна отнесе къщата й.

От рано сутринта спасителни екипи претърсват водите на Мандрунското езеро, но до момента не са открили нищо, пише пик. преИздирването на изчезналата жена продължава вече четири дни, а акцията ще бъде подновена отново в неделя.

В пострадалите от наводнението села пък дежурят денонощно полицаи, за да осигурят реда. Униформените пазят залетите къщи, след като местни жители се оплакаха, че мародери обикалят селата и крадат каквото сварят. Набезите са предимно от роми, които обикалят с каруци и прибират желязо от дворовете на опустелите къщи.

Четири дни след пороя, който потопи бургаска област, хората от засегнатите райони продължават да се борят с щетите. Вечер те нощуват у роднини или приятели, а сутрин се завръщат в домовете си и започват да ринат кал и мръсотии. “Не можем да се справим сами, къщата иска сериозен ремонт, стените са прогизнали и няма да изсъхнат скоро. Сега временно сме при наши братовчеди, но сигурно ще се преместим при децата в Бургас за зимата, а напролет ще правим ремонт”, решили са семейство пенсионери от село Полски извор.

По места вече се раздават завивки, спално бельо и дрехи. Хората получават и по 325 лева първоначална финансова помощ, но те са крайно недостатъчни, за да се преборят щетите от наводненията. Много от семействата с наводнени къщи пък нямат право дори и на тези пари, защото са имали постоянна адресна регистрация в Бургас, и селските къщи не са били техен основен дом. Такъв е случаят на Любомир и Мила Георгиеви от с. Ливада, чийто наводнен дом е точно до къщата, в която се удави баба Иванка. В същата ситуация е семейството на Моника Колева от Равнец. Родителите й са отглеждали гъби, след пороя къщата и гъбарниците са наводнени и унищожени. Те обаче са с постоянен адрес в Бургас и по тази причина не са в списъка с одобрените да получат по 325 лева.

По молба на областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков и с разрешение на министъра на отбраната на Република България, военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби се включиха в организираната акция по ликвидиране на последствията от наводненията в областта.

Първа спирка на военните е село Равнец, където се включиха в разчистването на наводнените райони и домовете на пострадалите от бедствието.

Оказването на помощ на населението ще продължи и през следващите дни, като в акцията ще се включат и военнослужещи от формированията на Сухопътните войски и Военновъздушните сили, дислоцирани в гарнизон Бургас.

На помощ на пострадалите в неделя пристигат и бургаските депутати от ГЕРБ.

Народни представители заедно с общински съветници и редови партийни членове грабват лопатите и започват да ринат тиня от къщите.

Към бургаската група ще се присъединят доброволци от ГЕРБ Варна и жители на варненския квартал Аспарухово, който пострада по подобен начин през 2014 г. Депутатите ще чистят в селата Ливада, Полски извор и Черни връх, където пороят заля над 120 къщи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *