Уволнения в болница „Лозенец“, разследват схема за трафик на органи

В болница „Лозенец“, доскоро правителствена, е извършена проверка януари месец, много преди ние да влезем в МЗ, която е показала, че за над 60 пациенти без да са лекувани, са получени средства от НЗОК. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите за лечението на пациенти с обяснение за „техническа грешка”.

Това заяви на брифинг днес здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той заяви, че това не е техническа грешка, а източване на Здравната каса..

„Няма как техническа грешка да се повтори 60 пъти. Това е източване на Здравната каса и за мен това е напълно недопустимо”, каза Кацаров.

НЗОК е сезирала прокуратурата, тъй като е имало подправени подписи, съобщи още министърът.

Кацаров съобщи, че се разследва схема за трафик на органи в болница „Лозенец”.

За периода 2019 до 27 април 2021, в болница „Лозенец” са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова – племенници. Всички реципиенти са чичовци или лели от Израел, Оман, изброи министърът.

Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си, каза той и съобщи, че има фалшиви самоличности.

Още днес МВР ще получи документацията за проверки, съобщи министърът.

Д-р Кацаров съобщи, че считано от днес освобождава Съвета на директорите на болница „Лозенец“. Болницата ще има ново ръководство и проверките ще продължат, заяви той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *