HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Феноменално! Произвеждат гориво от бактерии

Учени от Университета на Калифорния в Бъркли са създали нов тип бактерия, която може да се използва за производство на горива и пластмаси чрез светлина, пише vesti.bg. Методът разчита на ускорена фотосинтеза, която е и по-ефикасна.

Учените са използвали бактерия, която в нормалния си вид не извършва фотосинтеза. Вместо това тя използва въглероден диоксид, за да генерира оцетна киселина. Този химикал може да се използва за производство на най-различни горива, полимери и дори лекарства.

Учените са дали на бактерията метала кадмий в комбинация с аминокиселина. Бактерията започнала да синтезира малки части кадмиев сулфид, който пък може да използва светлина, за да създава енергия. Това от своя страна увеличава генерирането на оцетна киселина от бактерията. Резултатът е процес, сходен на фотосинтеза, но с много по-голяма продуктивност.

“Тези нанокристали са много по-ефикасни спрямо хлорофила и могат да бъдат създавани за много по-ниска цена спрямо соларните панели”, коментира Келси Сакимото, един от основните учени в проекта. Бактериите дори могат да се саморепродуцират и по този начин си препредават способността да произвеждат сулфида.

Методът все още се доработва, като учените не изключват възможността в природата вече да има подобна бактерия, но те просто да не са я открили. За сега методът е далеч от комерсиализиране, но има голям потенциал в създаването на по-евтини горива.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *