Фолклорната кулинария на Коларово и Логодаж триумфира на Международния фестивал в Борово

Петричкото село Коларово и благоевградското село Логодаж представиха фолклорната кулинария на Пиринска Македония и обраха големите награди на онлайн кулинарния конкурс, който заради Ковид кризата беше единственият събитиен модул на ХІІІ издание на Международния фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“ в град Борово.

Фолклорната кулинарна надпревара приключи на 6 октомври, а вчера (15 октомври) бяха обявени победителите в различните конкурсни категории. Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И – Коларовлии за обществено развитие и еманация на националната история“ се представи с рецепта за погачата „Поганица-Беганица“. Тя именно спечели Специалната награда на организаторите на фестивала.

Както е описана в конкурсната анотация, погачата „Поганица-Беганица“ се приготвя в т.нар. „погани дни“ – дните от Сурва до Богоявление, в които върлуват всевъзможни мръсотии, болести и лошотии. И за тяхното прогонване и предпазване от вредното им влияние всяка стопанка е приготвяла погачата „Поганица-Беганица“, с която е захранвала цялото семейство.

След спечелените първо и второ място на Националния фолклорен фестивал „От браздата до софрата – по дългия път на хляба“ в село Пещера, община Земен, преди месец това е второто голямо отличие за самобитния фолклор на село Коларово.

 Народно читалище „Иван Чаушки-1934“ от село Логодаж, община Благоевград, участва с три рецепти: пиле на шише, празнична погача и с отличения с второ място в категория „Тестени изделия“ зелник в подница.

До участие в кулинарния конкурс бяха допуснати общо 111 фолклорни кулинарни рецепти, представени от читалища, училища, сдружения и други неправителствени организации и физически лица от България и чужбина.

ДИМИТЪР ТРЕНЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *