„Франкофоли” се мести от Благоевград в София, кметът Р. Томов изненадан: Очаквам отговор от френското посолство

Фестивалът „Франкофоли“ се измества догодина в София. Новината дойде от директора на фестивала Жерар Пон, който на профила си във Фейсбук под обща снимка с бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов обяви: „Завръщане в България и добри новини – Шестото издание на „Франкофоли” ще се проведе в София на 19 и 20 юни. Заедно с Атанас Камбитов, организатор на „Франкофоли” в България”.

Става ясно още, че музикалният форум ще е на софийско летище. Новината изненада не само меломаните, но и кмета на Благоевград Румен Томов, който само дни преди това бе разговарял по темата с френската посланичка у нас.

„С Н.Пр. Флоранс Робин поехме ангажимент „Франкофоли“ да продължи, при това догодина да бъде не на една, а на две сцени в Благоевград“, обясни на пресконференция градоначалникът и призна, че не знае доколко е достоверна информацията в медиите за смяна на домакинството. „Разпоредил съм да се направи официално питане до френското посолство, за да ни дадат становище по този въпрос, тъй като те би трябвало да са наясно какво се случва. Разпоредил съм и да се направи проверка на каква нормативна база и договорни отношения е провеждан фестивалът в Благоевград, дали това мероприятие, обезпечено от общината със сума, която не е тайна, има определени договори между хората, които държат правата на „Франкофоли“ и община Благоевград, и на каква законова база е стъпило изпълнението на музикалното събитие в Благоевград, защото според мен, когато се правят дългосрочни мероприятия, трябва да се стъпва на здрава договорна основа“, каза кметът Томов.

Той припомни, че и в предизборната си кампания  декларира желанието си „Франкофоли“ да продължи да се провежда в Благоевград, както и идеята за разширяване на културната програма на общината, особено през лятото и зимата, в периодите, когато бизнесът в Благоевград се задъхва.

Внезапната декларация на Жерар Пон за смяна на домакинството на фестивала се свързва с предколедна среща на директора на „Франкофоли“ и на президента на компанията Фредерик Шарпейл с бившия кмет Атанас Камбитов, отбелязана на 20 декември от ексградоначалника с обща снимка във Фейсбук профила му. В бележка към фотографиите Камбитов уточнява: „Вчера посрещнах много скъпи за мен гости, френските ми приятели Жерар и Фред. Разговаряхме, смяхме се, припомнихме си забавни моменти от историята на “Франкофоли. Благоевград” и начертахме бъдещи проекти. Благодарих им за приятелството, за партньорството, за всичко, което направиха за “Франкофоли. Благоевград” и това Благоевград да бъде част от културния календар на света“.

Факт е, че решението за смяната на домакинството е обявена от французите два дни след въпросната среща, което породи съмнения и коментари дали Камбитов има нещо общо това.

„Няма връзка между срещата ни и решението за промяна на домакинството. Бяха дошли в България и звъннаха да се видим. Обсъждахме неща, които не касаят Благоевград по никакъв начин“, отговори Камбитов.

Той разкри, че в разговора си с французите усетил нотка на огорчение и обида от негативизма по отношение на събитието по време на предизборната кампания и от това, че никой от новата управа не ги е потърсил до момента за контакт. „Нямам нищо общо с решението им. Френското посолството няма отношение към провеждане на събитието, канили сме ги като гости, но не и като съорганизатори. „Франкофоли“ е частна компания, продуцентска къща, която има определени правила и концепция в работата, и не може някой да прави планове за промени, без такива дори да са обсъдени с тях. „Франкофоли“ е скъп фестивал и управителното му тяло иска предвидимост и сигурност при организирането му“, каза Атанас Камбитов.

Фестивалът „Франкофоли“ бе възстановен в Благоевград преди 5 години, след близо 20 г. прекъсване, като всяка година само за правата за експлоатация на формата от джоба на благоевградчани се плащаха по 460 000 лв. без ДДС. При планиран разход от 580 000 лв., тази година петото издание на „Франкофоли“ струваше на жителите на общината 1 624 827 лв., за което тепърва ще се търси обяснение от новата администрация.

През 2015 г. на първото издание публиката прояви рехав интерес въпреки присъствието на безспорната звезда Патрисия Каас, вероятно заради дъждовното време и недостатъчната реклама. Площад „Г. Измирлиев“, където бе фестивалната сцена, не бе дори наполовина пълен, но следващите години организаторите взеха мерки, предприеха масирана реклама и тактически трикове, като провеждането в два последователни дни на „Франкофоли“ и домакинството на Благоевград на Годишните награди на БГ радио, за да се стигне до десетки хиляди публика, които изпълниха тази година пространството на парк „Македония“ срещу гробищата.

Каква ще е съдбата на „Франкофоли“ и дали фестивалът ще продължи да събира ценители на френската музика в България, предстои да се разбере.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *