Хазартна бизнесдама от Благоевград глобена с 500 лв. за обаждане на 112 с фалшив сигнал

Бизнесдама от Благоевград е била глобена с 500 лв. за заблуждаващо обаждане на телефон 112. 37-годишната Антония Павлова се обадила, че на ул. „Акациите“ №13 е възникнал скандал, но когато полицейският патрул отишъл на място, се оказало, че такъв няма и всичко е мирно и кротко.

Бизнесдамата, която е съсобственик и управител на фирма, която се занимава с хазартни игри, се поинтересувала какво се случва с нейна жалба, която подала преди време за имот, но отговорът на двамата полицаи бил, че това не е от тяхната компетенция, и си тръгнали. Полицейските служители написали докладна за случая, в резултат на което Павлова била повикана в полицейското управление за обяснение. Там й бил съставен акт за административно нарушение, че е подала неверен сигнал на 112, който тя подписала, но с възражение. Последвало наказателно постановление от началника на 2-ро РУП – Благоевград Петър Зашев, който й наложил глоба от 500 лв., която тя обжалвала в съда.

В хода на делото е разпитан полицейският служител Мирчов, който потвърдил, че след обаждането на 112 отишъл с колегата си на място, но скандал не е имало. Като доказателство по делото от Национална система 112 е предоставен диск с обажданията, а от 2-ро РУП – дневник с постъпилите сигнали на същата дата. Съдия Кристина Панкова изискала и справка относно компетенцията на издателя на наказателното постановление и получила писмо, че полицейският шеф на 2-ро РУП – Благоевград Петър Зашев не бил упълномощен със заповед да върши това. По силата на закона такова правомощие имат директорът на Национална система 112, директорите на ОД на МВР или упълномощени от тях длъжностни лица. Тъй като издаването на наказателно постановление от некомпетентен орган е съществено процесуално нарушение, съдия Кристина Панкова отменя глобата само на това основание, макар да счита, че нарушението за подаден недействителен сигнал е безспорно установено.

Наред с това тя открива и друго съществено нарушение – при определяне на санкцията е посочен чл. 381, какъвто не съществува, най-вероятно е допусната техническа грешка, но се оказва, че неправилно е определен размерът при определяне на глобата за заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ на 112, която варира от 2000 до 5000 лв. Заради изброените нарушения глобата е отменена като незаконосъобразна, като решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *