Хаосът в българския шахмат тласна гросмайстор К. Георгиев към националния отбор на Македония

Продължаващият хаос в българския шахмат тласна гросмайстор Кирил Георгиев към националния отбор на Македония. Петричкият феномен получи предложение от селекционера на съседите гм  Роландо Кутиров да играе на І дъска за тима на предстоящата олимпиада в Батуми /Грузия/, която започва на 23 септември и продължава до 6 октомври. На втора маса при това положение слиза друг роден състезател – гм Владимир Георгиев, който мести с успех под македонски флаг от доста време насам. Командата допълват гм Трайче Недев, популярен в Пиринско с многократните си участия на „Синаница оупън“ /Кресна/, и международните майстори Филип Панчевски и Никола Николовски.

„Разговаряхме с петимата и те приеха да се състезават за македонската селекция. Само още се двоумя кой да бъде на трета дъска – Недев или Панчевски. Това е съставът, в който вярвам и който е способен да постигне класиране, близко до онези на олимпиадите в Истанбул-2000 и Блед-2002, както и на европейското първенство в Пловдив-2003. Кирил Георгиев на І маса, с неговото майсторство и качества при всички положения ще повлече репрезентацията нагоре“, коментира гм Р. Кутиров.

Именно гм К. Георгиев водеше комшийската команда в Блед /Словения/ през 2002 г., когато съседите регистрираха най-високото си постижение – 11-о място.

„За мое огромно съжаление в България все още няма лицензирана федерация, което ме принуждава да премина в друга държава. Избрах да играя за Македония, защото съм професионалист и шахматът е мое единствено средство за препитание. В момента очаквам да получа официално писмо от ФИДЕ, с което трансферът да бъде одобрен“, коментира гм К. Георгиев. Междувременно стана ясно, че е дадена зелена светлина на поредното издание на ежегодния мемориал „Димитър Георгиев“, който ще се проведе за четвърта година в Петрич в памет на местния шахматен треньор и баща на гм К. Георгиев.

ИВАН ДЕЛЧЕВ

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *