Цацаров: Ще направя максимума за имиджа на Антикорупционната комисия

„Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм способен, за да възстановя имиджа на КПКОНПИ”. Това заяви настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, който е номиниран да ръководител на Антикорупционната комисия.

Цацаров е в парламента, където беше изслушан от депутатите от НФСБ. Той е номиниран за поста от управляващата коалиция, но се оказа, че решението за това не е било обсъждано с Валери Симеонов. След изслушването стана ясно, че и народните представители от НФСБ ще подкрепят кандидатурата. 

Същевременно БСП внесе предложение шефът на Антикорупционната комисия да бъде избиран от президента. Според Корнелия Нинова това гарантира, че депутати няма да бъдат пазени от разследване за корупция, след като са избрали шефа на КПКОНПИ.

„Не може да сте оптимисти за мен, един човек нищо не решава – трябва да сме оптимисти за всички”, каза още Цацаров на влизане в парламента. Той посочи, че няма вълшебник, дори и патриархът да го назначава не може да се справи сам с всички.

„Ако всички имаме усещането не да сме оптимисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред”, каза Цацаров.

На въпрос дали са му изрядни декларациите, той посочи, че всяка година подава по две декларации. „Всяка година в съответствие с разпоредбите на закона се прави проверка за съответствие”, каза още Цацаров, цитиран от Фокус.

„Внесохме отново нашия Антикорупционен закон, в който искаме председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента. Защото президентът е избран пряко от народа. Президентът не раздава обществени поръчки, нито еврофондове”, заяви Корнелия Нинова.

„Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава КПКОНПИ е най-положителният”, коментира Цацаров. „Не е работа на председателя на комисията, нито на самата комисия да предлага изменения в закона. Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени. Действащият закон има доста несъвършенства. Аз и в своята концепция и в, дай боже, изслушването пред съответната комисия няма да скрия мнението си по отношение на всичко онова, което според мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали обаче ще бъде направено, не е мое правомощието”, заяви още главният прокурор Сотир Цацаров.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *