Ценители и актьори от три поколения пяха заедно на вековния юбилей на ДТ „Н. Вапцаров“

Актьори от три поколения пяха в хор „Happy birthday” миналата вечер за вековния юбилей на най-голямата културна институция в Югозапада ДТ „Н. Вапцаров”. За кулминацията на честванията, стартирали в началото на годината, миналата вечер в театралния салон се събраха ценители на изкуството на Мелпомена от цялата област, актьори и служители, свързани с историята на театъра. Червеният килим на входа на сградата подсказваше още с влизането за специалното събитие, а то започна с приветствия на директорката Маргарита Мачева и зам. кмета по културата Христина Шопова. Отличието на Министерство на културата е специална грамота за високи творчески успехи и принос в развитието на българската култура, връчена от Ина Божидарова, държаван експерт, направление „Театър“.

Юбилейният спектакъл „Вапцаров. Песни за човека“  бе съвместна продукция на тримата млади режисьори Тея Сугарева, Стайко Мурджев и Боян Иванов. На сцената заедно с младите актьори от трупата на ДТ „Н. Вапцаров“ излязоха и доайени като Бистра Тупарова, Нина Болгар и Юлия Дживджорска, обичаните Маруся Ваклинова, Жанет Керанова и Андраш Кончалиев, които са в пенсионна възраст, но продължават да играят. Аплодисментите на финала на премиерата бяха съпроводени с десетки честитки и кошници с цветя от президентството, Министерство на културата, благоевградски институции и театри от цялата страна, а празничният емоционален заряд се усещаше във всички в салона. Публика, творци, администрация и помощен персонал се сляха в обща еуфория на коктейла по случай 100-годишнината във фоайето на втория етаж в театъра

„Помня постановката „Парижката Света Богородица“ на нашия театър преди 50 години  в читалището, тогава бях 15-годишен. Владо Давчев играеше Квазимодо, а Гинка Станчева – Есмералда“, върна годините със спомените си арх. Костадин Сандев, чието семейство е сред заклетите театрални фенове. „Представлението се играеше от сряда до събота всеки ден и непрекъснато салонът беше пълен. Имаше хора, които го бяха гледали по 6-7 пъти и пак си купуваха билети! Помня и един скандал покрай спектакъла „Ромео и Жулиета“, 7-8 години по-късно. Мъжът на Гинка Станчева, която играеше Жулиета, казваше се Пейков, обвини Петър Чернев, който бе в ролята на Ромео, че много истински целува на сцената съпругата му“, разказа арх. Сандев.

Купонът завърши в малките часове с много наздравици и пожелания театърът да пребъде в годините.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *