Цените в Банско скачат с 10%! Хотелиери: За да задържим кадрите, трябва да вдигнем заплатите

Част от хотелиерите в Банско вдигат цените с около 10% за предстоящия сезон. Според бранша това покачване е нормално предвид непрекъснато растящите цени и факта, че услугата задържа нивата си няколко поредни години. Това все пак е въпрос на лична преценка и не всички ще прибягнат до  увеличение.

„Нормално е да бъдат покачени малко цените предвид това, че енергоносителите се покачиха доста, минималната работна заплата се покачи, ние също искаме да вдигаме заплатите и е нормално да вземем от някъде тези средства. Лично при мен ще се задържат  миналогодишните нива, но има колеги, които са вдигнали цените. Това е единственият начин да задържим добрите кадри – като повишим малко цените, което ще ни даде възможност, от една страна, да вдигнем заплатите, а от друга, да покрием увеличаващите се разходи. Не очаквам да има увеличение повече от 10%, защото всеки е внимателен на пазара и една крайна мярка наистина би била  много“, коментира Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в курорта.

 Това, което за поредна година притеснява бизнеса в Банско, е нерешаването на проблема с туристическата инфраструктура. Пренатоварването на ски зоната и липсата на нови ски писти и съоръжения – това е нещото, което според хотелиерите отблъсква туристите.

„Лятото ни бележи ръст, но зимата не, защото туристите отиват там, където е спокойно. Зимата  идват в Банско основно заради ските и когато ски зоната е натоварена, когато е пренаселено, това отблъсква туристите и носи само негативи на бранша. Трябва да се вземе едно мащабно решение. Не само нова кабина, трябва да се мисли за нови писти и съоръжения, свързването на ски зоната с тази в Добринище, за да може да се разсее потокът. Трябва да се почерпи опит от други курорти в Европа, които са имали този проблем преди нас. Трябва да се мисли управленчески, естествено, в рамките на закона, но не и категорично да се забранява. При нас има рестрикции, които не можем да разберем. Туризмът е основната индустрия в Югозападния регион и това трябва да бъде взето предвид”, сподели още Малин Бистрин.

Иначе увеличение на цената на лифт – картите поне на този етап не се очаква, но и това не е изключено. Маркетинг директорът на концесионера Иван Обрейков сподели, че ако се покачи цената на електроенергията, е възможно да се увеличи и цената на картите, но засега сезонът се открива при същите цени. Миналата година те бяха увеличени с 12 %, точно преди началото на сезона. 

От концесионера нямат притеснения относно провал на сезона заради високите температури. Във високите части на планината вече има сняг, а прогнозите са за спад на температурите, което ще позволи включване на оръдията. 

Бизнесът пък дори отчете положителни резултати заради топлото време.

Необичайно топлото време се отрази позитивно на туризма в Банско. Ние не изгубихме туристи досега, дори напротив. Заради хубавото време много хора посетиха Банско и планината. Целият  октомври, то дори и  ноември бяха много добри за пешеходен планински туризъм и това ни даде много силни уикенди. Не е тайна, че ни спести и много от средствата за отопление, защото отоплителният фактор като разход е много сериозен, коментираха от бранша.

Вече тече и подготовка за сезона. Част от собствениците и съдържателите на обекти в района на начална станция вече подготвят магазините си. Много обаче все още са затворени. Дали ще отворят врати, или ще останат празни, заради липсата на кандидат-наематели, не е ясно. Факт е, че миналата година голяма част от търговците отчетоха много слаб сезон, дори и загуби и не е изключено да се откажат от търговия в курорта и предвид огромната конкуренция.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *