ЦИК решава за председател и секретар в бъдещата РИК в Кюстендил

Председателското и секретарското място в Районната избирателна комисия за предстоящите избори за Народно събрание станаха препъникамък на консултациите в Кюстендил. Областният управител Виктор Янев свика представителите на партийни формации, които имат право на представителство в комисиите за вота на 11 юли. Две предложения излъчиха лидерите за мястото на председател. От ГЕРБ – СДС представиха кандидатурата на Венцеслав Механджийски, който бе председател на предходния вот от 4 април. Той е заместник-директор на Професионалната гимназия по туризъм „Н. Й. Вапцаров”. Втората кандидатура бе на адвокат Тодорка Петкова. Юристката е издигната от формацията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън!”.

Другата интрига е при секретарското място. Там спорят БСП и „Има такъв народ” на Слави Трифонов.  ЦИК ще трябва да избира измежду номинацията на Мария Чочова на социалистите, която бе и  заместник областен управител при правителството на Пламен Орешарски.  „Има такъв народ” пък залагат на адвокат Илиян Хаджийски.  „За съжаление за пореден път въпреки моите усилия и на част от партиите не се постигна съгласие, имаше отделни претенции”, каза след консултациите областният управител Виктор Янев. „Така че протоколът, който ще бъде изпратен в ЦИК, е съобразно изискванията и ще бъдат  предложени така, както са описани по време на консултациите. Видяхме как беше създаден новият Изборен кодекс за 9 заседания на 45-о НС. Мисля, че като става въпрос за един такъв процес като избори, времето трябва да е повече, не само физически, но и осмислено с необходимата експертиза. Очаквам най-вече проблеми със софтуера на машините, но се надявам ЦИК и доставчикът, спечелил конкурса за осигуряване на машини да си свършат работата, надявам се РИК да положи усилия, както и представителите на СИК”, каза областният управител Виктор Янев.

Представителят на коалиция ГЕРБ – СДС в консултациите Михаела Крумова заяви, че предлаганият от тях за председател Венцеслав Механджийски е доказал се професионалист, от 10 години участва в комисии, два пъти е бил председател през 2019 на Общинската избирателна комисия и през 2020 на ОИК. „Тодорка Петкова е мой колега, доказан професионалист, в никакъв случай не я подценявам, мисля, че Венцеслав Механджийски е добър експерт, общо взето това беше мнението на останалите представители в консултациите. От страна на „Изправи се! Мутри вън!” не оттеглиха предложението си”, каза още Крумова
По отношение на кандидатурите за секретарското място тя каза, че и Чочова, и Хаджийски  са юристи, доказани професионалисти, но ЦИК ще трябва да се произнесе както за председателското, така и за секретарското място в РИК – Кюстендил.
Предстоят избори, които ще се проведат по нов ред с изцяло машинно гласуване в секциите, като е алтернатива е предвиден хартиен вот с бюлетини. Предстоят избори, които трябва да се организират и проведат по съвсем нов начин, опитът ще има тежест“, обобщи Михаела Крумова.
До 21 май ЦИК трябва да се произнесе за председател и секретар на РТИК – Кюстендил, РИК трябва да бъде назначена и да започне да функционира.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *