Цял живот ядем меда грешно, забравете за това действие

Експерти проведоха куп експерименти и вече са категорични, че почти всички хора допускаме огромна грешка при консумирането на мед. Оказва се, че вместо да се радваме на неговите десетки полезни свойства и качества, ние блокираме процеса и то преди всичко поради невежество. 

В следващите редове ще ви разкрием голямата грешка, която допускат почти всички хора, при консумацията на мед, а вие сами преценете дали ще продължите да я повтаряте отново и отново.  Безобидно ли е медът да се нагрява и какво се случва с продукта по време на този процес, обясни диетологът Андрей Золотарев.

Захаросаният мед не се харесва на всички, затова много хора загряват деликатеса, за да възстановят неговата течна форма, каза той.

„В този момент се променя кристалната решетка, молекулярната структура на меда. Той отново става течен и вече не е захаросан“, обяснява Золотарев.
Според него медът има стотици полезни свойства, но при нагряване някои от тях се губят.

„След нагряване медът може да загуби редица полезни свойства. В него има определен брой ензими, които се разрушават при нагряване, има витамини, които изчезват след температурна обработка“, предупреждава Золотарев.

В същото време широко разпространеното мнение за токсичността на меда, който е бил подложен на нагряване, не е вярно, добави той. Продуктът не става опасен за здравето.

„Често се появява информация, че ако медът се нагрее, той ще придобие токсични свойства. Това далеч не е вярно“, подчерта Золотарев.

За да се избегне „пълното унищожаване“ на ензимите и витамините в него, е необходимо медът да се загрява правилно, съветва диетологът.

„Необходимо е да налеете вряла вода в съд, да изчакате, докато температурата спадне до 80 градуса, и едва тогава да спуснете затворен буркан с мед в него. След половин час, когато температурата спадне, трябва да източите малко вода и да добавите гореща вода. По този начин бурканът с мед ще възвърне течната си форма бавно“, каза Золотарев.

Диетологът не препоръчва загряването на меда в микровълнова фурна или на традиционната водна баня с вряла вода.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *