Четири години след смъртта му почетоха неврокопския композитор Запрю Икономов с книга

Четири години след смъртта на популярния неврокопчанин Запрю Икономов колеги, приятели и ценители на творчеството му се събраха за представянето на книгата за неговия живот и творчество „Старите огнища”. Събитието бе съпроводено с музиката на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци, на който Икономов посвети голяма част от живота си. Бяха припомнени интересни случки от живота му, както и пословичната свързаност на композитора с българския фолклор. Бе представен за първи път пред публика и документалният филм за живота на Запрю Икономов „Събирачът на бисери”.

Любопитен и малко известен факт е, че в дома на бащата на Запрю Икономов в село Старо Ловча, което днес се намира в пределите на Гърция, е било първото заседание за основаване на Втори революционен окръг по време на турското робство. Като истински възрожденец, творецът обикаля Неврокопския край и събира за бъдните поколения всичко, свързано с традициите – шевици, носии, чорапи, престилки, умотворения, легенди, танци. Особено впечатляващ е и броят на песните, събрани и запазени за поколенията благодарение на него – над 5 хиляди.

На събитието бе припомнено, че по време на обиколките си неврокопският интелектуалец среща група певци, които му изпяват, а той записва над 400 български песни на бежанците от Гърция. През 1999 г. Запрю Икономов бе удостоен с титлата „Почетен гражданин“ на Гоце Делчев, а през 2004 г за „Будител на годината“.

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *