Топ теми

Четири пъти е скочил броят на жертвите при катастрофи в Кюстендилска област за 1 г., 17 души са загинали

Пътнотранспортните произшествия, регистрирани през 2019 г. на територията на област Кюстендил, са 97, следствие на които са загинали 17 души и са ранени 101. В сравнение с 2018 г. се наблюдава увеличение на катастрофите с близо 33 процента. Ръст има и при броя на загиналите и ранените, отчитат от териториалната статистика. Регистрирано е увеличение на броя на загиналите лица с повече от четири пъти спрямо предходната година. Броят на произшествията по вина на водачите на пътни превозни средства е 89. От тях 16 катастрофи са причинени от водачи, управлявали служебни автомобили. Най-голям брой на пътнотранспортните произшествия е отчетен през месеците август, септември и декември 2019 г., а най-малък – през март. Най-много катастрофи се случват в събота, сочат още данните на статистиката. Преобладаваща част от загиналите и ранените при катастрофи са шофьори. Над 60 на сто от произшествията пък са регистрирани в населените места.

От общия брой на ранените участници в движението в областта с най-висок дял са водачите на МПС – 48.5%, следвани от пешеходците и пътниците, съответно 29.7 и 21.8%. Загиналите пешеходци и пътници през 2019 г. в област Кюстендил са съответно 29.4 и 17.6%.

През 2019 г. на територията на област Кюстендил 60.8% от пътнотранспортните произшествия са регистрирани в населените места – с 63 ранени и 7 загинали, останалите 39.2% са регистрирани извън населените места с 38 ранени лица и 10 загинали.

По общини най-голям брой ПТП е регистриран в община Кюстендил – 43, с 50 ранени и 5 загинали лица, следвана от община Дупница, където са регистрирани 36 пътнотранспортни произшествия, с 32 ранени и 7 загинали лица. Най-малко произшествия са настъпили в общините Бобошево, Рила и Трекляно, съответно по 2 ПТП.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *