Топ теми

Четири църкви в Разложко чакат 2,2 млн. лв. за ремонти

Четири църкви в Разложко са с шанс да бъдат цялостно ремонтирани с европейски средства по ПРСР. Това са храм „Свето Благовещение Богородично“ в Разлог,„Св. св. апостоли Петър и Павел“ в гр. Добринище, „Свето Успение Богородично“ в с. Годлево и „Свети вмчк. Димитър“ в село Долно Драглище.  Проектите вече са внесени в ДФЗ и чакат одобрение. Исканите средства са за над 2.2 млн. лв., или по над 550 хил. лева за всеки един от проектите. Предвидените дейности са за възстановяване, реставрация, реконструкция и подобряване на прилежащите пространства на  църквите.

За храма  в  Добринище са планирани подмяна на подова настилка и изграждане на отопление с термопомпа и други. Дейностите включват и цялостен ремонт на прилежащата църковна сграда и превръщането й в неделно училище.

За църквата в Разлог е предвидено смяна на цялата дограма, включваща и цветни стъкла, подмяна на парното отопление, подмяна на оградата, планировка на двора, ремонт на покривното пространство и други. Ще бъде ремонтирано и архиерейското наместничество (сградата в двора на църквата), като дейностите включват цялостен ремонт. Предвидено е и направата на магерница, където да се организират курбани, а за в бъдеще да може да се използва и за социална кухня.

Цялостен ремонт е предвиден и за храма в Годлево. В дейностите е включен ремонт на покрива, подмяна на вътрешната настилка; почистване на фасадите и префугиране на каменна зидария; укрепване на стенописите в апсидата и запазването им в сегашния вид; третиране на стените отвън и отвътре. Предвидено е и цялостно благоустрояване на двора и осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Ще бъде реставрирана и оградата на храма  и ще се изгради нова от изток.
Най-окаяно е състоянието на църквата в Долно Драглище. С годините тя е напукана заради подвижна почва. С оглед на това е предвидено направата на пояс, който да укрепи сградата. Ще бъдат подсилени и основите, цялостно ще бъдат ремонтирани покривът и дворът, ремонт е предвиден и на вътрешния интериор. Очакванията са проектът за този храм да бъде сред първите одобрени, тъй като визията на църковната сграда и  художествено-естетическата ценност на стенописите, иконостаса и иконите са определени с  висока архитектурно-историческа стойност.

„Ако църквата не бъде ремонтирана, има вероятност след време да рухне. Тя е в най-окаяно състояние. Построена е върху подвижна почва и вече има огромни цепнатини. Иконостасът е много ценен, има историческа стойност и очаквам проектът за нея да бъде сред първите одобрени”, сподели архиерейският наместник отец Янко Русков.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *