Чешкият посланик посети потъналия в бурени паметник на загиналите парашутисти край Гълъбник

Негово Превъзходителство посланикът на Чехия Лукаш Кауцки  е посетил паметника на загиналите през 1972 година  парашутисти край радомирското село Гълъбник. Посланикът и придружаващите го служители са се срещнали с кметския наместник Диана Борисова, която е изразила готовност жители на Гълъбник да се включат с доброволен труд в почистването, косенето и извозването на окосените сухи треви около мемориала.

Мемориалът на загиналите парашутисти е открит на 21 септември 1997 г. по инициатива на тогавашния кмет на селото Виктор Петров. В момента състоянието на паметника е лошо, бетонните части са разрушени, а плочките и околните площи са обрасли с високи треви и храсти, което затруднява достъпа до мемориала.

По време на срещата посланикът и кметският наместник освен сътрудничеството за възстановяване на мемориала, са обсъдили и други проекти, които могат да спомогнат за развитието на добрите двустранни отношения.

Трагедията с парашутистите, участници в международно първенство по парашутни спортове в Авишобаза край Кондофрей, се разиграва на 21 септември 1972 г. В 7,40 ч. автобусът с парашутистите, който е тръгнал от Перник, където те са нощували, пристига на неохраняемия тогава жп прелез край село Гълъбник. В гъстата мъгла шофьорът на автобуса не забелязал приближаващия  влак. Зловещият удар на влаковата композиция в автобуса е бил със скорост 90 км/ч., а автобусът  е влачен повече от 300 метра. Последствията от катастрофата са ужасни – петима парашутисти загиват на място, ранените са откарани по спешност в болницата в Перник, но въпреки усилията на лекарите седем от тях, сред които и българският лекар Любомир Иванов, загиват още по пътя. Само парашутистите Бедржих Худоба и Иван Хошо оцеляват след трагедията заедно с шофьора на автобуса, който впоследствие е признат за виновен за катастрофата.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *