Топ теми

Шампионът на България и консултант на комитите Г. Петров: Място за сърдене няма, ако решат да ме сменят заради изпуснатата промоция, доказахме, че „Беласица“ е трамплин за младите играчи

Георги Петров е роден на 25.02.1974 г. в Петрич. През футболната си кариера е играл за „Ботев“ /Пд/, „Левски“, „Велбъжд” / Кн/, “Локомотив” /Пд/ и “Беласица”. Шампион със смърфовете през 2004 г., с 3 мача за “А” отбора на България, трикратен бронзов медалист с кюстендилци. В “А” група има изиграни 232 срещи с 6 отбелязани гола, записва и един сезон в Китай. Преди време изкара мандат като управител на ОФК “Беласица” ЕООД, а след абдикацията на заменилия го на поста Венко Папалюгов се завърна в ръководството на комитите като консултант, отговарящ за селекционната политика. С лицензирания футболен агент разговаряме по горещи теми, свързани с отбора на “Бела”, който не успя да си извоюва професионална промоция в края на този сезон, макар че петричани бяха в играта до предпоследния кръг.

– Г-н Петров, защо бяло-червените не успяха в мисията си да се преместят едно ниво нагоре в нашенския футбол?

– Много са факторите, но основното, според мен, е, че през пролетта изгубихме фокуса си върху първото място. Когато и да стъпихме на върха в хода на първенството, следваше някакво равенство и буквално веднага слизахме по-надолу в класирането. Не успяхме да продължим с инерцията от първия дял на шампионата. През есента повеждахме с 1:0, затваряхме успешно мачовете и трупахме точки, докато след паузата или противникът ни повеждаше и трябваше да търсим обрата, или пък, когато вкарвахме първи в даден мач, следваше незабавно изравняване и всичко започваше от начало. Доста решителни точки изгубихме по този начин и пропиляхме полпозишъна си, който бяхме извоювали на половината път. Част от момчетата слушаха някои “доброжелатели” отвън, които им внушаваха, че едва ли не всички футболисти ще бъдат изгонени, защото ще се окажат ненужни, ако влезем във Втора лига. Това със сигурност е действало демотивиращо в известна степен, макар че изобщо не е вярно. Да се разделиш с 4-5 състезатели – да, но да махаш повечето от тези, изнесли тежестта на сезона, най-малкото е неморално, а и не е прагматично. Да изграждаш изцяло нов отбор, и то за по-високото ниво е, меко казано, лишено от логика и недопустимо.

– Сега, когато питомното е изпуснато, има ли някаква вероятност да хванете дивото?

– Има, макар и малък шанс, поне на теория. Всичко зависи от срещата в БФС, насрочена за петък /б.р. днес/, когато Изпълкомът трябва да обяви формата на Ефбет лигата за следващия сезон. Ако се стигне до увеличаване на висшия ни ешелон, това автоматично ще означава и по-голяма по численост Втора лига. Това ще наложи баражи, но пък всички отбори са във ваканция. Има логика да се стигне до отправяне на покани към някои от челниците в трета дивизия, изненади не са изключени, така че се надяваме на нещо. Всъщност, веднага след като приключи първенството, ние внесохме уведомление в БФС, касаещо нашата финансова стабилност и желанието ни да играем професионален футбол.

– Казаното от вас не кореспондира с настоятелния слух от последните няколко седмици, че ръководството е абдикирало от намеренията си за атака на по-горната група?

– Затова го казвам, за да оборя подобни слухове. Нито за момент не сме се отказвали от генералната цел, преследвахме я честно, но малко нещо не ни достигна, а какво е то, вече обясних. Беше намесен даже проблем с парите, ами питайте футболистите дали са закъснявали заплати и  премии и дали е останало нещо за изчистване към тях.

– Проведохте ли среща с кмета Димитър Бръчков, на която да се разбере и неговата визия за бъдещето на клуба?

– Все още не, макар че няколко пъти настоявах тя да се случи, но неотложни ангажименти на градоначалника я отлагат за някой от следващите дни. И аз искам да чуя неговата оценка за нашата работа, в качеството му на принципал. Ако има някакви претенции към това, което сме свършили или не сме успели да свършим, е възможно да се разделим и друг да заеме поста ми в ръководството. Тук място за сърдене няма.

– Вие бяхте в центъра на организираната среща между екипа на кандидат-президента на БФС Димитър Бербатов с фуболните клубове от петричкия регион. Да не би да се целите в някаква управленска длъжност в евентуалната бъдеща структура на футболната централа. Бербо намекна, че областните футболни началници ще се избират отдолу нагоре, а няма да се назначават?

– Категорично не съм подобна цел, просто помогнах логистично тази среща да се състои, защото е демократично да се чуят всички гледни точки. Аз съм футболен агент и няма как да заемам някаква длъжност в структура като БФС, тъй като изпадаме в ситуация на конфликт на интереси, пък и  нямам подобни стремления.

– Вашата мениджърска агенция, която е регистрирана и с участието на агенти от Китай, взе ли да помръдва вече, Ковид-19 постепенно си отива…

– Не, за жалост, защото пандемията не е отшумяла докрай. Но се надявам в скоро време всичко да е наред и да започнем да работим на пълни обороти,  много време бе пропиляно в чакане. Моите амбиции са да работим в трансграничен и  интерконтинентален мащаб, пазарът в България и без това е доста свит в този специфичен бизнес.

– Уговорихте ли някакви летни контроли, което влиза във вашите прерогативи?

– Водим разговори в тази насока, но след като няма нещо потвърдено на този етап, няма смисъл да назовавам имена на съперници и дати. Надявам се това да стане по-скоро.

– Ще има ли още напускащи футболисти на техните места?

– Засега освен Владимир Гогов, Стивън Кирилов и Айвън Ангелов други няма. Ще привлечем нови момчета, разбира се. Доказахме, че “Беласица” е трамплин за развитието на младите играчи. Веднага ви давам пример. Влади Гогов слезе надолу от втородивизионния „Септември“ /Симитли/ към “Беласица” и от Петрич полетя към елитния ЦСКА 1948 – ето това наричам трамплин. Същото се отнася и за останалите напускащи. Ако остана на поста си, ще работя в тази посока да развиваме млади футболисти, било то наши или външни, и да им отваряме вратите към по-горните нива. Това паралелно, разбира се, с основната ни цел  – “Бела” да се изкачва във футболната йерархия, защото всички си спомняме къде бяхме през сезон 2005/06 г., което не беше толкова отдавна. Сега ситуацията е друга и елитът изглежда твърде далече, но трябва всички да работим в посока израстването на отбора и момчетата.

Разговаря СТАНЧО СТАНЧЕВ


Вл. Гогов е най-скорошният пример за действието на трамплина “Беласица”.

Според клубния консултант комитите са изгубили от фокуса си първото място през пролетта

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *