Швейцария съди своя банка заради парите на Брендо

Главната прокуратура на Швейцария е внесла обвинителен акт в съда срещу банка “Креди Сюис” заради отказ да сътрудничи по разследване за пране на пари от българска престъпна група за трафик на кокаин.
Става дума за организацията на Евелин Банев-Брендо, който е осъден заради дрога в България, Италия и Румъния, но се укрива и го издирват с Интерпол, пише “24 часа”.

От прокуратурата в Швейцария съобщават, че са замесени борец от престъпната група и неговият работодател. Това са треньорът Георги Караманлиев, който живее в Швейцария и самият Евелин Банев.

Караманлиев прекарвал милионите на Брендо с кола до Швейцария и ги влагал в банката. Финансовата институция знаела за това, но не направила нищо, за да спре прането на пари. Освен Брендо и Караманлиев се разследва още бивш директор в банката, който е бил връзката с наркотрафикантите.

Печалбите от продажбата на наркотици постъвили по сметки в “Креди Суис” между 2004 и 2008 г. С парите – над 140 милиона швейцарски франка, се купували имоти в България и Швейцария. От банката отричат обвиненията в съобщение на сайта си. За разследването срещу Брендо в Швейцария се знаеше още през 2012 г.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *