Шефът на ОбС К. Костадинов отчете! Пандемията „бръкна в джоба” на общинските дружества в Дупница, приключили 2020 г. с малки печалби или на загуба

Общинските дружества в Дупница са на загуба за 2020 г. Тези данни изнесе на пресконференция председателят на ОбС – Дупница Костадин Костадинов. ГУМ – дружеството, което през годините даваше най-много отчисления за общината – по 160-170 хил. лв., е завършило финансовата 2020 г. само с 67 000 лв. печалба.

„Причината за малката печалба е пандемията, която наложи на няколко пъти затваряне на ГУМ. Общински съвет освободи от наеми наематели на щандове в магазина, което допълнително утежни бюджета на дружеството. На предстоящото заседание на ОбС ще се подложи на гласуване отново наемателите да не плащат наем за последното затваряне на магазина”, заяви К. Костадинов.

Той се затрудни да даде отговор за какво са отишли 77 000 лв. от приходите на общинското дружество за външни услуги. В отчета е записана само цифрата,но няма обяснение какви са услугите, за които ГУМ е плащал. За заплати са изразходвани 97 000 лв. заедно с осигуровките. Няма данни и каква е заплатата на управителя на дружеството и колко души са на заплата в него.

Липсват подробности и в отчетите на общинските дружества “Ученическо хранене” и общинската транспортна фирма “Дупница транс”.

„Ученическо хранене” е на загуба с 20 000 лв. за миналата година. Според Костадинов причината за загубата на предприятието е пандемията, поради която учениците бяха в онлайн обучение. Въпреки че е на загуба, Костадинов похвали управителя Христо Пигов, че е успял да върне около 26 000 лв. от взетия 30 000 лв. заем от СЕУ “Паисий Хилендарски” в Дупница.

Доста сериозно е положението с транспортната общинска фирма “Дупница транс”. Дружеството е на загуба за 2020 г. с 67 000 лв. За външни услуги са платени 36 000 лв., но в отчета не е упоменато какви са тези външни дейности. Предприятието е калкулирало приходи от 110 000 лв. през 2020 г., но след плащане на заплати, осигуровки и други е на минус 67 000 лв.

“Проблемът с пътническите превози е повсеместен, не само в Дупница. Няма кандидати за линиите до малките населени места, въпреки че фирмите се дотират с над 300 000 лв. Как да се заселят хора в с. Грамаде, като дотам няма превоз! Може би не са избрани подходящи спирки за линия 5А, която обслужва общинската фирма. Хората от този квартал не са свикнали да използват градски транспорт, но покрай тази фирма общината спечели 3 млн. лв., които използва за основен ремонт на няколко улици – бяха сменени водопроводът, канализацията и положен асфалт на улици в града.

В Общински съвет все още не са предоставени отчетите на ВиК и общинската болница в Дупница.

По време на пресконференцията Костадин Костадинов осветли данъците, които е плащал през последните три години, и призова колегите си общински съветници да го направят.

“За миналата година съм внесъл 50 637 лв. данъци за моето търговско дружество. От тях 20 600 лв. са ДДС, данък върху работната заплата – 4000 лв., осигуровки – 17 000 лв. Приходите ми от дивиденти са 160 000 лв. и още 40 000 лв. от други дейности. Данъците ми за 2019 г. са в размер на 86 000 лв., за 2018 г. – 32 000 лв.”, оповести К. Костадинов, който е собственик на строителна фирма.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *