Шок и гняв по света след екзекуция на състезател по борба в Иран

Шок и гняв в целия свят след новината, че 27-годишен състезател по борба е бил екзекутиран в южния ирански град Шираз.
Изпълнението на смъртната присъда на бореца Навид Афкари идва след обвинения за участието му смъртнососен инцидент по време на в протестите в станата през 2018 година, предаде Bulgaria ON AIR.

Властите обвиниха осъдения Навид Афкари, че по време на протести срещу правителството, прераснали в размирици в град Шираз през 2018 година, е намушкал смъртоносно с нож охранител. Публикувани са били и самопризнанията му, но семейството на спортиста и правозащитни организации заявиха, че те са били извлечени чрез мъчения.

За последно Навид Афкари се е обадил за кратко на семейството си на 6 септември и е успял да каже, че е държан в затвора при сурови условия, преди обаждането да бъде прекъснато.

Майката на Афкари разказва, че синът ѝ е бил подложен на шокиращи нарушения на човешките права и престъпления, включително изтезания, водещи до принудителни признания и отказ за достъп до адвокат и други гаранции за справедлив процес.

Навид Афкари отчаяно се опитвал да потърси помощ в съда, за да получи справедлив процес и да докаже невинността си. Много от гласовите записи за изтезанията и молбите му обаче са били игнорирани.

Случаят на Афкари възмути международната общност. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също осъди екзекуцията. За Афкари се застъпи и президентът на САЩ Доналд Тръмп, който призова иранските власти да не привеждат смъртната присъда в изпълнение.

По-рано тази седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах отправи призиви до президента и до върховния лидер на Иран, като призова за помилването на Афкари. Много иранци ораганизираха протести в европейски държави в знак на протест срещу екзекуцията.

Правозащитната организация Амнести Интернешънал заклейми убийството на Навид Афкари, наричайки го пародия на правосъдието след явно несправедлив процес.

Според доклад на организацията с най-малко 251 екзекуции през 2019 година Иран е страната, която използва смъртното наказание най-много след Китай.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *