Експертиза установи има ли симпатично мастило на бюлетините в Копривлен

Симпатично мастило е изпортило вота за кмет в село Копривлен. При проверка на 150 недействителни бюлетини, които са отчетени в избирателната секция, е установено, че има следи от мастило по 136 от тях. Останалите 14 са били напълно бели, без върху тях да е правен опит за отразяване на вот.  Това е заключението на вещото лице, изпълнило съдебно-техническата експертиза в рамките на делото по оспорване на изборните резултати, което заведе издигнатият от инициативен комитет за кандидат-кмет на родното си село Копривел Ангел Зайков, бивш шеф на РПУ – Гоце Делчев. Той загуби само с 36  гласа кметските избори, които бяха спечелени на първи тур от Лъчезар Банев, подкрепен от НДСВ и ДПС. Следите от магическото мастило са установени при микроскопски анализ, при който върху манипулираните бюлетини ясно се вижда за кого е гласувано.

Припомняме, че в рамките на делото бяха разпитани свидетели, сред които беше Петранка Щерева, член на ОИК – Хаджидимово, която разказа за странния химикал в „тайната стаичка“ за гласуване. „Когато гласувах като избирател, ми направи впечатление, че химикалът, с който отбелязах вота си на бюлетината, не пише добре. Появиха се някакви точки и затова поисках от членовете на СИК друг химикал, с който вече нямаше проблем. След това чух за някакво симпатично мастило. Аз съм участвала в много избори, била съм застъпник, била съм член на СИК, а сега за първи път съм и в ОИК. Химикалите, които бяха раздадени на членовете на СИК, са еднакви, но този, който беше в „тъмната стаичка“, не беше от тях”, заяви Петранка Щерева.

Заради съмнения за магическо мастило бе направен оглед и на недействителните бюлетини за общински съветници на Хаджидимово в 6 секционни избирателни комисии – в селата Копривлен, Блатска, Садово и Абланица. Заради нежелание да участва в манипулации от съветническото място се отказа  Кръстьо Веселинков, който беше избран от коалицията НДСВ- ДПС в ОбС – Хаджидимово. След като съмнителните бюлетини лъснаха при огледа, съдия Димитър Узунов също назначи съдебно-техническа експертиза. Дали ще има касиране на изборите в Хаджидимово предстои да разберем. Ако това се случи, е на ход прокуратурата, която може да поиска разследване относно престъпление срещу избирателните права. „Иначе химикалки с така нареченото „симпатично мастило“ се продават легално в книжарниците, които учителките препоръчват на първокласниците вместо молив, докато се учат да пишат буквите”, разказаха майки.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *