Абсурд! Дете от смесен брак, родено в България, остана без ЕГН

Родено у нас момче, чиято майка е тайландка, а бащата грък, иска да стане българче. Родителите подали в кметството на район „Южен” в Пловдив заявление, с искане на детето да бъде издаден акт за раждане, в който да бъде вписано, че то е български гражданин и да бъде му дадено съответното ЕГН.

От администрацията обаче отказали, защото няма доказателства, че момчето няма да придобие гражданство от някоя от държавите на своите родители, пише марица.

Бащата оспорил този отказ пред Пловдивския административен съд, който на 4 август се произнася, че действията на кметството са аргументирани и законосъобразни.

Следващата инстанция, към която родителите може да се обърнат, е Върховният административен съд. „Това се случва много рядко и според юристите на района чак след това дело ще има съдебна практика по такива казуси”, коментира кметът на „Южен” Борислав Инчев.

Двамата родители живеят в Пловдив, като разрешението за пребиваване на бащата у нас е до 27 февруари 2025 г., а на майката – до 5 май 2019 г. Двамата нямат брак, но след раждането на детето през март т. г. бащата го припознава.

След това прави опит да вземе гръцко гражданство за сина си, но в неговата родина видели в това вероятност лице от трета държава извън Европейския съюз да стане гражданин на общността и отказали. Така се стигнало до кандидатстването за българско гражданство.

Двамата родители внесли в кметството по една декларация, че синът им няма да стане нито гръцки, нито тайландски гражданин.

Това обаче не е достатъчно, защото момчето има право да бъде записано като българче, след като е родено у нас, но само ако майката и бащата докажат, че то няма да придобие гражданство по произход, което не става с една декларация.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *