Автотърговците в Дупница: Вместо министър Нено Димов да забранява вноса на коли втора ръка, да затегнат контрола на пунктовете за скрап, изкупуват катализаторите от 100 до 600 лв.

Изказване на министъра на околната среда и водите Нено Димов за намаляване и дори спиране на вноса на коли над определена възраст и неотговарящи на евростандартите провокира председателя на Сдружението на собствениците на автокъщи в Дупница Вергил Кацов. Пред репортер на „Струма“ по телефона той коментира казаното от министър Димов така:

„Не може да се накара българинът да купува скъпи коли, тъй като възможностите му са малки. Стандартът на живот е нисък. Нека правителството увеличи заплатите със 100 % на учители, лекари… за да се повиши стандартът на живот. Министър Димов може би защитава лобистки интереси – хората да купуват нови автомобили.

Проблемът не е в употребяваните автомобили, които внасят. Трябва да се затегне контролът върху пунктовете за технически прегледи. На тях се установява дали автомобилът отговаря на евростандарта. В България се движат хиляди по-нови автомобили без катализатори. В изкупвателните пунктове за скрап се върти търговия с катализатори. За един се плащат от 100 до 600 лв. заради платината и други скъпи метали в тях“, обясни Кацов и продължи:

„Вместо да се намалява или спира вносът на автомобили втора употреба, да се използват милионите, които плащат собствениците на коли за екотакси при регистрацията. Годишно в хазната влизат до 80 000 000 лв. Къде отиват тези пари? Те може да се използват за пречистване на въздуха и водата.

Няма напрежение сред автотърговците в Дупница. Масовото търсене на автомобили е от 3000 до 5000 лв. Продават се и скъпи автомобили, които стигат до 20 000-30 000 лв.“, каза Кацов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *