
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- агнешки гръб – 1 пакет (кости)
- агнешки комплект – 500 г
- лук – 1 глава
- целина – 100 г
- моркови – 1 бр.
- чесън – 1 скилидка
- люти чушки – 1 бр. суха
- ориз – 1/2 ч.ч
- доматено пюре – 1 с.л
- масло – 2 с.л краве
- джоджен – 1 връзка
- магданоз – 1/2 връзка
- брашно – 1 с.л
- яйца – 1 бр.
- сол
- черен пипер – на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Агнешкото и дреболиите се сваряват, обезкостяват и бульонът се прецежда. Дреболиите се нарязват на кубчета, а месото се накъсва.
Лукът, морковът и целината се нарязват на кубчета, а чесънът на ситно.
Запържват се заедно с лютата чушка в сгорещеното масло и олио. Прибавят се брашното и доматеното пюре. Запържват се за кратко.
Постепенно се долива бульонът и се оставя да къкри. Прибавят се месото, дреболиите и оризът. Оставят се на слаб огън, докато оризът се свари.
Яйцето се разбива добре и се прибавя към супата на тънка струйка, през цедка. Трябва да се образуват парцали, това е т.нар (пресечена застройка).
Курбан чорбата се сваля от котлона и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Поръсва се със скълцаните пресен магданоз и джоджен и се поднася.
Агнешката курбан чорба е готова.