Необходими продукти:
агнешки врат – 1
лапад – 1 връзка
глава целина – 100 г
картоф – 1 бр
домат – 1 бр
лук – 2 глави
люти чушки – 2 бр
краве масло – 50 г
жълтък – 2 бр
кисело мляко – 200 г
джоджен – 1/2 връзка
магданоз – 1/4 връзка
брашно – 1 с.л.
сол и черен пипер – на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се сварява заедно с едната глава наситнен лук, като се отпенва. После се нарязва на кубчета, а бульонът се прецежда и се връща в тенджерата;
Другата глава наситнен лук се прибавя към врящия бульон заедно с нарязаните наситно люти чушки и нарязаните на кубчета картоф и целина. Готви се, докато зеленчуците омекнат;
Прибавят се месото и нарязаният на ситно лапад и се подправя със сол и черен пипер. Супата се оставя да къкри още 10 минути;
Жълтъците се разбиват с киселото мляко и брашното и се добавя малко от горещия бульон. Застройката се сипва в тенджерата, като бульонът не трябва да кипи. Добавя се маслото;
Супата се сервира с обеления и нарязан на кубрета домат – само месестата част от него, и с наситнените магданоз и джоджен.