Адвокатката на Румен Томов още чака решението на Административния съд, за да го обжалва, надява се на обрат…

Решението на Административен съд – Благоевград, с което бе отхвърлена жалбата на Румен Томов срещу решението на ОИК за предсрочно прекратяване на пълномощията му като кмет, все още не е оспорено пред ВАС. Причината е, че на този етап решението не е получено от неговия адвокат Милана Кривачка, която е направила искане за това. Срокът за обжалване е 7-дневен и започва да тече от уведомяването на страната.

Според адвокат Кривачка обаче спорът ще остане още дълго време висящ, тъй като на 28 май Конституционният съд допусна за разглеждане по същество исканията на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-ото народно събрание за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното управление и местната администрация, приет през 1991 г. Става въпрос за същия законов текст, заради който Румен Томов бе отстранен, а именно, че не се е заличил като едноличен търговец в Търговския регистър в едномесечния срок от избирането му за кмет.

Тази норма бе атакувана пред Конституционния съд от съдиите от ВАС, които гледат идентично дело за кмета на община Ветово Мехмед Мехмед, избран от ДПС, който обжалва решение на Административен съд – Русе, с което е потвърдено решение на ОИК за предсрочно прекратяване на пълномощията му поради незаличеното му участие във фирма в срок. До произнасяне на Конституционния съд делото за кмета на Ветово временно бе спряно. 

Това е ново обстоятелство, което адвокатката на Румен Томов Милана Кривачка ще използва, за да поиска спиране на делото пред ВАС, което заяви тя пред репортер на „Струма“. Тя направи такова искане и на делото в Административен съд – Благоевград, което обаче не бе уважено от съдия Ваня Вълкадинова с мотива, че тогава Конституционният съд все още не бе допуснал до разглеждане по същество искането. Доводът, че друг състав на ВАС, който разглежда жалба на отстранената предсрочно кметица на петричкото село Коларово Величка пак за същото нарушение, сам е инициирал отлагане на делото заради искането пред Конституционния съд, също не бе прието и в крайна сметка казусът с кмета на Благоевград бе решен на първа инстанция. 

Дали обаче ВАС, който е последна инстанция, ще уважи искането за временно спиране на делото на Румен Томов заради повдигнатия спор пред Конституционния съд, ще стане ясно на първото заседание, което вероятно ще се проведе другия месец. Възможно ли е при евентуална отмяна на нормата като противоконституционна това да доведе до положителен обрат на делото в полза на Румен Томов?

Магистрати, които потърсихме за коментар, изразиха противоположни мнения. Едното становище е, че делото по казуса с Румен Томов е финализирано с окончателен акт от ВАС, върху което не може да има влияние със задна дата решението на Конституционния съд.

Делото, което в момента се гледа, е втора фаза по казуса „Румен Томов”, отнасяща се до изпълнението на влязлото в сила съдебно решение, категорични са юристи. Други пък са на мнение, че делото е висящо и съществува теоретичен шанс съдиите от ВАС да се съобразят с решението на конституционните магистрати в мотивите си. Засега всичко е в сферата на предположенията.

Припомняме, че на 21 май Административен съд отхвърли жалбата на Румен Томов срещу решението на ОИК от 28 април, с което бе детрониран като кмет на Благоевград. В решението си съдия Ваня Вълкадинова посочва, че ОИК са изпълнили задължителните указания на съда за предсрочно прекратяване на пълномощията на благоевградския кмет заради неизпълнение на задължението по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА.

Преди това с решение от 22 януари административният съдия Димитър Узунов върна преписката на ОИК със задължителни указания за спазване на закона и прекратяване на пълномощията на кмета на Благоевград. Според съдията Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания по чл. 41, ал. 3 ЗМСМА, а именно в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати, т.е. до 4 декември 2019 г., да предприеме необходимите действия за заличаване на ЕТ „Румен Томов-Алма-ЕМ“, с физическо лице-търговец Румен Георгиев Томов, респективно не е уведомил за това председателя на Общинския съвет и ОИК – Благоевград. 

ВАС потвърди решението на 16 април, след което на 28 април ОИК – Благоевград прекрати предсрочно кметския мандат с гласовете на 9 от общо 13 членове. 

Румен Томов оспори решението, като в жалбата си сочи, че било нарушено правото му на участие и защита. Това възражение бе прието за неоснователно от съдия Вълкадинова, тъй като кметът е бил уведомен за заседанието на ОИК, изпратил е молба с писмено становище, а отсъствието му не се дължи на допуснати от ОИК нарушения в процедурата.

Сред доводите на жалбоподателя бяха и тези, че има искане за допълване на мотивите в решението на ВАС, както и че е образувано дело в Конституционния съд за установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 42, ал. 1, т. 5 ЗМСМА. Съдия Вълкадинова бе категорична, че в решението на ОИК – Благоевград липсват пороци, тъй като изцяло е съобразено със задължителните указания на влязлото в сила съдебно решение, и отхвърли жалбата на Румен Томов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Бойко

    С две думи безвремието продължава!Да живее най-ефективната съдебна система на света!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *