Административен съд – Благоевград отмени полицейска заповед за изгонване от страната на 43-годишната украинка Татяна, която от 7 г. живее в собствен дом в с. Гърмен с непълнолетната си дъщеря

Административен съд отмени полицейска заповед, с която на живущата в с. Гърмен украинка Татяна Кондратюк е разпоредено да се върне обратно в родината си в срок до 30 дни. Принудителната административна мярка е наложена на основание чл.39 а, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 41, т. 4 от Закона за чужденците в Република България със заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград.

43-годишната украинка пристигнала с дъщеря си в България с туристическа виза на 2 ноември 2014 г. и до момента пребивава в страната. На 17 април 2019 г.  тя депозирала пред Държавната агенция за бежанци (ДАБ) при Министерския съвет молба за предоставяне на международна закрила. На 18 септември с решение на председателя на ДАБ  молбата била оставена без уважение и на украинката било отказано предоставяне на статут на бежанец и хуманитарен статут в Р България. Отказът е оспорен в съда, но с окончателно решение от 30.11.2020 г., постановено от ВАС, жалбата й била оставена без уважение. На 18.12.2020 г. в отдел „Миграция“ при ОД на МВР – Благоевград постъпило писмо от ДАБ за това, че решението от 18.09.2019 г. на председателя, с което е отказан статут на бежанец и хуманитарен статут на украинката, е влязло в сила. Полицейски служители посетили украинката на адреса, в който живеела с непълнолетната си дъщеря – стара двуетажна къща, наследена от съпруга на Татяна Алексей Науменско след смъртта му, който имал статут на постоянно пребиваващ в България.

Служителите установили, че непълнолетната дъщеря на украинката е ученичка, като тя била в процедура по обжалване на отказан статут на бежанец. Резултатите от проверката били докладвани на началника на група „Миграция“, който сезирал за случая директора на ОД на МВР – Благоевград и предложил да бъде наложена принудителна мярка на 43-годишната украинка за напускане на страната. Заповедта била издадена на 20 февруари 2021 г. от тогавашния директор на ОД на МВР – Благоевград Дойчин Дойчинов и след като била връчена лично на Татяна Кондратюк, тя  подала жалба в Административен съд – Благоевград. Делото е разгледано от съдия Димитър Узунов, който счита, че оспорената заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград трябва да бъде отменена поради съществени нарушения на закона. При налагане на процесната принудителна административна мярка е следвало да бъдат отчетени продължителността на пребиваване на чужденката – над 7 години в България, като  дори тя е собственик на недвижим имот – двуетажна къща в с. Гърмен, унаследен от починалия й съпруг, както и обстоятелството, че непълнолетната й дъщеря посещава българско училище. Всички тези специфични обстоятелства не са взети предвид, поради което съдия Димитър Узунов отменя полицейската заповед за изгонване на украинката от страната. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *