Адски наплив на чакащи в Паспортна служба – Благоевград, никой не спазва дистанция

Масово струпване на хора в Паспортна служба в Благоевград за смяна на лични документи взриви недоволство сред чакащите. Вчера около обяд малкото тясно помещение на службата бе препълнено с граждани, дошли да сменят личните си документи и паспорти, чийто срок е изтекъл. Повечето от тях са гастарбайтери, които са се прибрали от чужбина за летните отпуски. 

На входа на службата имаше предупредителна табела, че в залата за административно обслужване се допускат само по трима души с предпазни маски заради коронавируса. Никой обаче не я спазваше, а и никой не осигуряваше контрол. Хората се бяха струпали пред двете гишета и негодуваха, че е задушно и не се спазва никаква дистанция. Някои бяха с деца. 

„Защо не работи климатикът? Това не е нормално в тази жега. Тук има бременни жени. Къде е началникът на службата?”, възмущаваше се една от жените на опашката.

Ропотът й бе подет и от другите чакащи, които бяха натъпкани вътре един до друг. Опашка имаше и отвън.

Сред недоволните беше 21-годишната Мелина Башова от Гоце Делчев, студентка във втори курс по журналистика. Тя беше единствената, която не носеше предпазна маска и стоеше встрани. Ето какво заяви тя пред репортер на „Струма“:

„Не съм сложила маска, защото се задушавам, много бързо ми пада кръвното. Трябва да си извадя нова лична карта и шофьорска книжка, тъй като преди два дни ме ограбиха в Студентски град в София. Взеха ми портмонето от чантата, в което бяха документите и банковите ми карти. Не е нормално толкова хора да са така нагъсто в Паспортната служба. В ситуация на коронавирус задължително трябва да се спазва дистанция. Има климатик, но не е пуснат. Вътре не се диша, и отвън не се диша. Институциите не си вършат работата и не ги е грижа за нас, които сме дошли тук, за да получим определена услуга. Гражданите са в правото си да се възмущават и да си търсят правата“, категорична бе студентката, която добави, че не се притеснява да изразява позиция и често ходи на протестите в столицата.

„Чакам повече от час, тук не се диша. Но ако изляза навън, рискувам да си загубя реда“, заяви мъж на средна възраст, който беше седнал на стол в залата, до гишетата за чужденци и миграция, пред които нямаше хора.

Роднини на онези, които бяха дошли да подменят документите си, ги чакаха навън на жегата, насядали на тротоара на улицата срещу полицейската сграда.

„От 1 час чакам дъщеря ми, която е вътре за смяна на личната карта, която е изтекла преди 20 дни. Сега разбрахме, че срокът бил удължен с 6 месеца заради грипната епидемия, но като сме дошли, какво да правим – ще чакаме“, обясни жена от Гоце Делчев.

По повод масовото струпване на хора в Паспортна служба попитахме говорителя на ОД на МВР – Благоевград Йорданка Шаркова какви са противоепидемичните мерки, които са въведени там, за да не си стига до разпространение на заразата.

„На видно място са поставени предупредителни табели, че вътре може да влизат най-много трима човека, като носенето на предпазни маски е задължително. Допускат се повече хора, ако са от едно семейство. Климатикът работи, но вратата е отворена и затова не се усеща. Полицейски служител приканва гражданите да спазват мерките, но трябва да има отговорност и от тяхна страна”, заяви пиарът на полицията.

Полицейският служител изглежда се е появил след запитването на „Струма“, тъй като по време на репортерската проверка такъв нямаше.

От ОД на МВР – Благоевград иначе са отправили апел към гражданите да подменят личните си документи преди изтичането на крайния срок на тяхната валидност, за да няма напрежение и струпване пред гишета, тъй като през 2020 г. изтича валидността на голям брой български лични документи. Всички български граждани с постоянен адрес на територията на цялата област Благоевград могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт – обикновена услуга (до 30 дни) във всяко звено „Български документи за самоличност“ на ОДМВР – Благоевград. Заявления за бърза и експресна услуга се подават само в ОДМВР – Благоевград. Готовите документи се получават там, където са подадени заявленията.

Справка показа, че през последния месец юли дневно са подават около 200 заявления за смяна на лични карти, паспорти и шофьорски книжки. На 31 юли в ОДМВР – Благоевград са подадени 39 заявления за лични карти и 17 за паспорти, а във 2 РУ – Благоевград 34 заявления за лични карти и 15 за паспорти. В същия ден в КАТ – Пътна полиция са подадени 62 заявления за шофьорски книжки.

В РУ – Гоце Делчев са подадени 44 заявления за лични карти, 15 за паспорти и 17 за шофьорски книжки. В РУ – Разлог заявленията за лични карти са 15, за паспорти -7, и 5 за шофьорски книжки, в РУ – Банско само 5 броя за лични карти, 1 за паспорт и 4 за шофьорски книжки. В РУ – Сандански броят на заявленията за лични карти е 18, за паспорти 2 и за шофьорски книжки – 9, а в РУ – Петрич съответно са 23 броя за лични карти, 13 за паспорти и 11 за шофьорски книжки.

Срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., бе удължен с 6 месеца от Народното събрание при въвеждане на извънредното положение.

Обикновената услуга за издаване на лична карта, която е до 30 дни, за лица от 18 г. до 58 г. е 18 лв., бързата, която е до 3 дни, е 36 лв., а експресната, която е до 8 ч. – 90 лв.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Народна мъдрост

    „Селяндурът може да излезе от селото, но селото от него – никога!“

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *