Предлагаме ви да си направите един много ароматен кекс с коняк, който е идеален за зимните месеци.
Необходими продукти за кекс с коняк:
3 ч.ч. брашно, пресято
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. смляно индийско орехче
1 ч.л. смляна канела
200 г краве масло
300 г кристална захар
4 яйца
2 жълтъка
2 с.л. коняк
за глазурата:
1 ч.ч. кристална захар
1 к.ч. разтопено краве масло
1/2 к.ч. вода
1/2 к.ч. ром
1 ч.л. смляно индийско орехче
1 к.ч. коняк
Начин на приготвяне:
Разбийте маслото със захарта, прибавете подправките и разбъркайте добре. Едно по едно прибавете яйцата, а след тях – жълтъците. Постепенно сипете пресятото с бакпулвер брашно. Сложете 2 с.л. коняк, разбъркайте добре и изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма. Печете в умерена фурна, като оставите накрая кекса да изстине във фурната. Пригответе глазурата, като непрекъснато бъркане върху слаб огън смесите захарта, маслото, водата и индийското орехче. След това охладете и прибавете рома и коняка. Обърнете изстиналия кекс в подходяща чиния и го залейте с глазурата. Оставете да престои 1 ден, за да поеме соса.