Ат. Камбитов поиска отстраняването на новия кмет Р. Томов, ОИК – Благоевград решава днес

Искане за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета Румен Томов депозира в сигнал до Общинска избирателна комисия – Благоевград Атанас Камбитов. Вчера той лично огласи на страницата си в социалната мрежа атаката си срещу новоизбрания градоначалник.

„Подадох сигнал за нарушение във връзка с това, че кметът Томов не е излязъл от търговските си дружества и не ги е заличил от Търговския регистър”, обяви загубилият изборите бивш кмет на Благоевград. В публикуваното от него копие той отбелязва: „В момента кметът на община Благоевград г-н Румен Томов е вписан като едноличен търговец с фирма ЕТ „РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ“ в електронната система на Търговския регистър. Томов е прехвърлил дружеството на сина си на 27.11.2019 година, но то е вписано с нов ЕИК, а кметът на община Благоевград не е поискал от Търговския регистър заличаването му като търговец в законоустановения срок до 04.12.2019 г.”.

Нарушението според Камбитов е сериозно и той настоява Общинската избирателна комисия да прекрати правомощията му като управник на общината. В края на поста си бившият градоначалник пита риторично: „Много ми е интересно да чуя коментарите на всички, които плюеха срещу мен – дали и как същите ще защитят г-н Томов? Интересно ми е да разбера и позицията на същите членове на ОИК, които преди месеци гласуваха за отстраняването ми”, пише Камбитов.

Факт е обаче, че той не беше отстранен от поста от ОИК, а чак след като изгуби вота на благоевградчани. Сигналът на Камбитов срещу новия кмет Р. Томов е много любопитен, тъй като точно бившият кмет гръмна в скандал с участие в частна фирма, и то по време на втория си кметски мандат.

Припомняме, че преди 8 месеца общинската съветничка Злата Ризова поиска от ОИК – Благоевград предсрочно прекратяване на мандата на кмета Атанас Камбитов, след като установила, че бил управител на фирма „Старт-2015” ЕООД, собственост на неговия приближен Ивайло Благов-Кучката. В сигнала от 17 април тя посочваше, че кметът Атанас Камбитов е бил вписан в Търговския регистър като управител и едноличен собственик на „Старт-2015” ЕООД между 25 септември и 3 октомври 2017 г., което е закононарушение на ЗМСМА, поради което поиска предсрочно прекратяване на пълномощията му. На 22 април с 5 гласа „против“ и 4 „за” ОИК отхвърли искането на общинската съветничка Злата Ризова. Срещу решението бяха депозирани 5 жалби в Административен съд, но 4 от тях – на общинските съветници Злата Ризова, Калоян Ханджийски, Валери Смиленов и протестъра Николай Кутанов, бяха счетени за недопустими поради липса на правен интерес, тъй като били подадени в качеството им на физически лица. Оцеля само жалбата на БСП, която беше подадена съгласно законовите изисквания от председателя на партията Корнелия Нинова. Делото в Административен съд беше спряно от съдия Саша Алексова с мотива, че е образуваното търговско дело от страна на Камбитов, който поиска да бъде обявено за нищожно вписването му като управител на фирмата. Той твърдеше, че нито имал намерение, нито е давал съгласие да бъде назначен за управител на фирмата, такъв е трябвало да бъде брат му Антон Камбитов, но станала техническа грешка.

Общинската съветничка от БСП Гергана Янчева, която като адвокат представлява червената партия на делото, заяви, че търговското дело в Окръжен съд е фиктивно и е злоупотреба с власт от страна на заинтересованата страна Атанас Камбитов с цел осуетяване на административното производство. Тя представи документи за придобиване на дялове от страна на Атанас Камбитов в „Старт-2015” ЕООД за покупко-продажба, която е нотариално заверена, с подписи, включително и на кмета, на договор за последващо прехвърляне на дела на Ивайло Благов, както и финансовите отчети на фирмата за 2016 г. с регистрирана печалба от приходи в размер на 84 000 лв. Адвокат Янчева направи искане да се допусне съдебно-счетоводна експертиза, която да установи на кого и в кой период е разпределена печалбата във фирмата, декларирана ли е като доход и на кое физическо лице.

Въпреки възражението й, че бъдещото решение по търговското дело в Окръжен съд, образувано на 18 април, т.е. още на другия ден след сигнала на общинската съветничка Злата Ризова в ОИК, има действие занапред, административният съдия Саша Алексова временно спря делото по жалбата на БСП до приключване на другото, което се явява преюдициално. Делото, заведено от кмета на Благоевград Атанас Камбитов срещу фирма „Старт-2015” ЕООД за обявяване за нищожно вписването му в Търговския регистър, бе отлагано един път заради болничен на настоящата управителка на фирмата Румяна Шекерлийска, известна като счетоводителката на Камбитов. Последното съдебно заседание се проведе на 21 октомври, преди местните избори, в които счетоводителката участва като кандидат за общински съветник в листата с водач бизнесмена Христо Ковачки, но не успя да стане част от местния парламент.

Окръжният съдия Николай Грънчаров все още не е излязъл с решение, от което зависи приключване и на делото в Административен съд, макар отсега да е ясно, че ще бъде прекратено, тъй като Атанас Камбитов вече не е кмет.

Юристи коментираха, че избраният за кмет е длъжен да уведоми в едномесечен срок от обявяване на изборния резултат Общинската избирателна комисия, че е прекратил участието си в търговски дружества. В случай че не е спазил срока за уведомяване, това е основание за прекратяване на кметския му мандат. Ако е допуснал такъв пропуск, може да се окаже, че Благоевград ще счупи рекорда за най-кратко управление на новоизбран кмет, ако ОИК реши да прекрати току-що започналия мандат на Румен Томов. За целта е необходимо квалифицирано мнозинство.

„Предприел съм всички предвидени в закона действия в законоустановените срокове преди встъпването ми в длъжност“, категорично отхвърли обвиненията снощи кметът Румен Томов. „Подал съм декларации за липса на конфликт на интереси в КПКОНПИ в едномесечен срок от встъпването ми в длъжност и няма от какво да се притеснявам. Показателно е, че атаките срещу мен от предшественика ми започнаха в деня, в който обявих, че в Благоевград предстои да се открият близо 1000 работни места“, лаконичен бе градоначалникът.

Общинската избирателна комисия – Благоевград днес в 17 часа се събира да се произнесе по казуса.

ЕКИП „СТРУМА”

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. старогражданин

    Полезно е за обществото конфликт между най-големия хвалипръцко на Югозапада и новия кмет на Благоевград.

    Отговори
  2. Ювенал

    Камбата има опит от фала, който направи със същото нарушение и сега иска да го използва против новия кмет. Но има съдебен прецедент – след като него не го отстраниха за същия гаф, би следвало и сега да няма последствия или само някаква глобаза административен пропуск.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *