
Необходими продукти:
- патладжан – 2 броя
- сусамов тахан – 2 супени лъжици
- лимон – 1/2 брой
- чесън – 2 скилидки
- зехтин – 2 супени лъжици
- кимион – 1/4 чаена лъжица
- магданоз – 1/2 връзка
Начин на приготвяне:
Патладжаните трябва да са добре изпечени и обелени. Кога и как ще изпечете патладжаните решавате вие. Може да изпече патладжаните цели във фурната и да ги обелите след това. Може да изпечете патладжаните в чушкопек, може да изпечете патладжаните на скара или пък на барбекю. Изпичането на патладжаните може да стане както директно преди приготвянето на Баба Гануш, така и да ги изпечете предварително и да ги съхранявате в хладилник.
Счукайте патладжана в дървено хаванче, или пък го намачкайте добре с вилица. Може и да да смелите патладжаните с блендер, но тогава Баба Гануш ще стане твърде гладко и няма да се чувстват парченцата патладжан.
Към счукания патладжан добавете ½ чаена лъжица сол, сусамовия тахан, зехтина, кимиона и сока на лимона и разбъркайте. Нарежете магданоза на ситно, счукайте чесъна и също ги добавете към Баба Гануш и разбъркайте добре.
Ако обичате люто, то не пропускайте да добавите към Баба Гануш и лют червен пипер или ситно нарязана люта чушка.