ОДБХ-Кюстендил потвърди за възникнало огнище на Ку-треска в с. Боровец

Със заповед на директора на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Кюстендил от 20.11.2020 г. е обявено първично възникнало огнище на заболяването Ку-треска в с. Боровец, общ. Кочериново, обл. Кюстендил.

Заболяването представлява зооантропоноза, формираща разнообразни по големина и видов обхват природни огнища. Заразяването на хората става най-често от преживните животни (говеда, овце и кози), които излъчват причинителя – бактерията Coxiellaburnetii, с околоплодните води и плацента при нормално раждане или аборти, както и с млякото, урината и фекалиите. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е уведомила Регионалната здравна инспекция в Кюстендил за констатираното огнище.

За ограничаване на разпространение на заболяването са предприети мерките, определени със заповедта на директора на ОДБХ.

Въведена е забрана за придвижване на говеда, овце и кози от и към животновъдния обект с констатирано заболяване. Задължително е извършването на ваксинация на възприемчивите животни. Прилагат се мерки за предпазване на работещите, както и за недопускане на външни лица в животновъдния обект.

Собственикът на обекта трябва да изолира раждащите животни от останалите за срок от 30 дни. Да се извърши щателно почистване и дезинфекция на обекта, както и ежедневна дезинфекция в родилното помещение при наличие на родили или раждащи животни, поради характерното разпространение на заболяването.

Добитото в обекта мляко задължително трябва да премине топлинна преработка преди влагането му в млечни продукти. В България при производството на всички млечни продукти, млякото претърпява процес на пастьоризация. Това прави млечните продукти безопасни за консумация.

Към момента няма данни за други огнища на зараза от Ку-треска в Кюстендилска област.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изпълнява програма за надзор и контрол на болестта Ку-треска, която се прилага от 2016 година.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *