Необходими продукти:
- 250 г кори за баклава
- 70 г масло
- 60 г захар
- 300 г смлени орехи
- 2 – 3 г канела
за сиропа
- 375 мл вода
- 450 г захар
- ½ лимон (сок и кора)
Начин на приготвяне
1. Започнете, като сварите захарта, водата, лимоновия сок и настърганата кора, което ще бъде сиропът за баклавата. Варете 3 – 4 минути след завиране, след което охладете до стайна температура.
2. В намазнена тава с размери 20 на 30 см поставете 5 реда кори, като между всяка от тях поръсете разтопено масло. Възможно е поради малките размери на тавата да се наложи да сгъвате или изрязвате леко корите в краищата, но това не бива да ви притеснява.
3. След петата кора поставете половината от предварително смесените смлени орехи, канела и захар.
4. Отново поставете 5 кори с масло между тях и останалите орехи, захар и канела. Завършете с пет кори с масло между тях, включително и върху най-горната, като за нея може да го разредите с малко олио, за да не загаря по време на печенето.
5. Нарежете баклавата на 6 квадрата, след което всеки квадрат на 2 триъгълника. Изпечете в загрята фуна без вентилатор на 175 градуса за 35 – 40 минути.
6. След като придобие леко кафеникав загар и пластовете са се отделили, баклавата е готова за изваждане. Залейте я с охладения захарен сироп и оставете за поне 12 часа да се напои добре преди консумация.
7. Можете да направите и обратния вариант – баклавата да бъде охладена, а захарният сироп да е горещ. Поднесете с настъргана кора от лимон или лайм.gotvenezanachinaeshti