Баклава

Необходими продукти:

  • 250 г кори за баклава 
  • 70 г масло
  • 60 г захар
  • 300 г смлени орехи 
  • 2 – 3 г канела

за сиропа

  • 375 мл вода
  • 450 г захар
  • ½ лимон (сок и кора)

Начин на приготвяне

1. Започнете, като сварите захарта, водата, лимоновия сок и настърганата кора, което ще бъде сиропът за баклавата. Варете 3 – 4 минути след завиране, след което охладете до стайна температура.

2. В намазнена тава с размери 20 на 30 см поставете 5 реда кори, като между всяка от тях поръсете разтопено масло. Възможно е поради малките размери на тавата да се наложи да сгъвате или изрязвате леко корите в краищата, но това не бива да ви притеснява. 

3. След петата кора поставете половината от предварително смесените смлени орехи, канела и захар. 

4. Отново поставете 5 кори с масло между тях и останалите орехи, захар и канела. Завършете с пет кори с масло между тях, включително и върху най-горната, като за нея може да го разредите с малко олио, за да не загаря по време на печенето.

5. Нарежете баклавата на 6 квадрата, след което всеки квадрат на 2 триъгълника. Изпечете в загрята фуна без вентилатор на 175 градуса за 35 – 40 минути. 

6. След като придобие леко кафеникав загар и пластовете са се отделили, баклавата е готова за изваждане. Залейте я с охладения захарен сироп и оставете за поне 12 часа да се напои добре преди консумация. 

7. Можете да направите и обратния вариант – баклавата да бъде охладена, а захарният сироп да е горещ. Поднесете с настъргана кора от лимон или лайм.gotvenezanachinaeshti

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *