
Тези бананови барчета са истинско съкровище, ако се стремите да се храните балансирано и здравословно, с домашно приготвена храна. Бананите са богати на калий, витамин B6 и фибри, които подпомагат сърдечната дейност и храносмилането. Черният шоколад, особено този с високо съдържание на какао (над 70%), е известен със своите антиоксидантни свойства и способността си да подобрява настроението. Комбинацията от банан и черен шоколад не само радва небцето, но и подкрепя общото здраве.
Това, което със сигурност ще ви допадне в рецептата за бананови барчета с черен шоколад е възможността да я обогатите с още полезни съставки по ваш вкус. Можете да добавите нарязани ядки в сместа за допълнителна хрупкавост и протеини. Слънчогледовите или тиквените семки също са отличен избор. Червените боровинки, стафидите, черешите или нарязаните сушени кайсии ще добавят сладост и текстура. Щипка канела, индийско орехче или ванилия могат да обогатят аромата и вкуса на вашите барчета. Добавете чиа семена, ленено семе или конопени семена, за да повишите хранителната им стойност. Ако искате различни вкусови нюанси, може да добавите фъстъчено масло или сусамов тахан.
И непременно използвайте потъмнелите банани, които вече никой не поглежда, защото не са жълти и лъскави. Те ще ви дадат много повече вкус и аромат.
Продукти
За барчетата
- банани – 3 бр – 1.97 лв
- овесени трици – 500 гр – 2.29 лв
- кокосово масло – 80 гр – 1.44 лв
За глазурата
- натурален шоколад – 200 гр – 4.20 лв
- кокосово масло – 20 гр – 0.36 лв
- ядки микс за декорация – 60 гр – 2.57 лв
Инструкции
За барчетата
- В купа начупете бананите, към тях прибавете кокосовото масло и пасирайте до гладък крем.
- Прибавете овесените трици и бъркайте докато се получи тесто.
- Разстелете тестото върху хартия за печене, оформете го в правилна форма с дебелина 1 см и го разрежете на правоъгълници в желанта от вас големина.
- Прехвърлете в тава и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 12-15 минути. Извадете и оставете барчетата за се охладят.
За глазурата
- Докато барчетата се охлаждат, в купа начупете шоколада, прибавете кокосовото масло и разтопете на водна баня или в микровълнова фурна.
- С помощта на лъжица залейте барчетата с разтопения шоколад, поръсете с предварително нарязаните ядки, оставете шоколада да стегне и сервирайте.