Необходими продукти:
1 литър прясно мляко
6 яйца
6 супени лъжици захар (за карамела)
3-4 супени лъжици захар (за крема)
1-2 банана
Начин на приготвяне:
Карамелизирайте 6 супени лъжици захар до получаването на светъл карамелен цвят. За да не прегори, добавете 1 супена лъжица вода и разбъркайте, докато тя се изпари. Разпределете карамела по дъното на подходящи купички, в които ще печете десерта.
Разбийте яйцата с 3-4 супени лъжици захар и добавете към тях намачканите банани.
Изсипете комбинацията от банани, яйца и захар в прясното мляко и разбъркайте. Ако предпочитате, може да пасирате продуктите до получаването на еднородна консистенция. След това разпределете сместа в купичките с карамела и ги подредете в тава с високи стени. В нея налейте вода, която да достига до средата на формичките. Препоръчително е водата да бъде топла или със стайна температура, но не и студена.
Сложете съда във фурната и изпечете десерта на около 150 градуса. Той е готов, когато по повърхността му се образува златистокафява коричка. За целта ще са нужни около 60 минути.
Изчакайте крем карамелът да се охлади и преди да сервирате, го обърнете в чиния. За да се случи по-лесно това, потопете купичката в гореща вода буквално за секунди.