НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
кори за баница – 250 г
праз – 2 стръка (160 г тегло след като се почисти)
кейл – 130 г без дебелите дръжки
ориз – 225 г сварен, но не преварен
сирене – 120 г овче
кисело мляко – 3 с.л. гъсто
яйца – 3 бр. XL
олио – 5 с.л.
краве масло – 1 с.л. + за намазване
сол – 2 щипки или на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пригответе плънката за баницата, като сварите за 15 минути листата на кейла в подсолена вода.
Използвайте само крехката част без дебелите жили и дръжки. Отцедете, оставете да изстине и накълцайте.
Почистете стръковете праз и тогава претеглете 160 г, може и малко повече.
Накълцайте праза и го задушете в олиото с лъжичка масло и малко сол до омекване.
В купа разбийте леко яйцата, добавете сварения ориз, киселото мляко, натрошеното овче сирене, накълцания кейл и задушения праз заедно с мазнината. Разбъркайте добре.
Ако сте ползвали по-малки яйца и сместа е твърде гъста, може да добавите още едно яйце. Също така, ако сиренето не е много солено, може да се сложи още малко от него. Моето овче сирене е много солено и слагам само 120 г, тъй като пък и без това не искам то да е акцентът в тази баница.
Разстелете корите и взимайте две по две, като слагате равномерно от плънката и навивате на руло, после поставяйте в кръгла намаслена тава оформяйки охлюв.
Оформената вита баница намажете обилно с масло и печете на 165-170 °C, докато стане приятно златиста и хрупкава.
За да омекне леко, след изваждане от фурната, завийте за 10-15 минути тавата./gotvach.bg