Банички със спанак и сирене

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
кори за баница – 400 г
кисело мляко – 600 г
сода бикарбонат – 1 ч.л.
яйца – 3 бр.
олио – 3 с.л.
лук – 2 глави
спанак – 300 г
сирене – 100 г
захар – 1 ч.л.
сол
масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Спанакът се измива и отцежда. Нарязва се на едро.

В голям тиган се слага олио да загрее. Добавя се лукът да се запържи. Добавя се и захарта, за да направи вкуса му по-мек.

Добавя се спанакът да се задуши до сменяне на цвета му. Овкусява се с малко сол. Разбърква се.

Когато зеленчуците са готови, се оставят да се охладят.

В голяма купа се изсипва киселото мляко. Към него се добавя содата бикарбонат. Разбърква се, за да шупне. Добавя се олиото. Чукват се яйцата и сместа се разбива. Добавя се сиренето, като се натрошава.

Охладената зеленчукова смес също се добавя. Ако е необходимо, се поръсва със сол. Всичко се разбърква.

Подготвя се намазнена тава и корите за баница. Аз използвах одрински кори, които са по-дебели и 7 на брой. Ако използвате обикновени кори, се използват по 2 кори за баничка, като отново стават 7 банички.

В единия край на кората по цялата дължина се слагат по 2-3 лъжици от приготвената плънка. Навива се като пуричка.

Прехвърля се в тавата, като се навива на охлюв. Същото се повтаря с останалите кори, като всяка се навива на отделно охлювче и се нареждат една да друга.

С останалата плънка се поливат навитите банички.

Фурната се поска да загрее на 180 °C. Върху всяка баничка се слага по парченце масло.

Пече се баницата със спанак около 40 минути.

Баничките със спанак и сирене са любима закуска.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *