Басейнова дирекция попари опита на „Универсал Строй Консулт” да залеят с бетон 18,8 дка в парк Бачиново: Районът е с висока опасност от наводнения, строителството е забранено!

По-голямата част от имота на фирма „Универсал Строй Консулт“ в благоевградския парк Бачиново, който фирмата смята да застрои с луксозен жилищно-развлекателен комплекс, попада в район със значителен потенциален риск от наводнения, а чл. 146 от Закона за водите категорично забранява там да се строят жилища и вили.

Това е съдържанието на становището, изпратено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” инж. Момчил Пашов до шефа на РИОСВ – Благоевград Ангел Георгиев във връзка с искането на екоинспекцията за преценяване на необходимостта от екологична оценка на плана за застрояване на 118-те дка.

Инж. Пашов е категоричен, че в националната карта на районите, застрашени от наводнения, по-голямата част от имота на „Универсал Строй Консулт“ е в границите на заливания при наводнение, с вероятност от повторно настъпване на наводнението от 5% на 20 г., което е доста висок риск.

Освен високата степен на риска водата на Благоевградска Бистрица да излезе от коритото си, както през 1954 г., друга пречка за бетониране на терена в района на парк Бачиново е чл. 143 от Закона за водите. Той категорично забранява нарушаването на естественото състояние на речното легло, бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици, както и намаляване проводимостта на водата чрез баражи и прагове без съответното разрешително. Плановете на „Универсал Строй Консулт“ обаче се сблъскват челно с този член от закона, защото за отвеждането на битовите отпадъчни води от имота те искат да изградят канализация, която да се заусти в градската канализационна мрежа, след като мине през река Благоевградска Бистрица с изграждането на праг.

В заключението си относно преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на ПУП – План за застрояване на поземления имот, инж. Пашов е категоричен – планът не противоречи на целите и мерките за опазване на околната среда, но „в конкретния случай е налице категорична забрана, предвидена в Закона за водите, за извършване на строителни дейности в крайбрежните заливаеми ивици на реката. В тази връзка не следва да се извършва строителство на стопански и жилищни постройки в частта от имота, попадаща в крайбрежната ивица“.

По тази причина освен че трябва да преработи основно плана си и да изтегли всички сгради далеч от река Благоевградска Бистрица, фирма „Универсал Строй Консулт“ ще бъде подложена и на друга процедура – всеки един от обектите, които възнамерява да строи, ще трябва индивидуално да бъде одобрен от директора на Басейнова дирекция, и то само след издаване на становище по реда на 155, ал. 1, т. 23 от Закона за водите за съответствието му с Плана за управление на речния басейн.

Басейнова дирекция е втората институция след местния Общинския съвет, която слага прът в колелата на управляваната от бизнесмените Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов „Универсал Строй консулт“.

Тяхното искане да вдигнат върху 18 858 кв.м от благоевградския парк Бачиново хотел, закрит плувен комплекс, 4 тенис игрища, открит комплекс със СПА център, открит плувен басейн, няколко паркинга и жилищни сгради за 212 паралии в затворен жилищен комплекс срещна острата реакция на цялата благоевградска общественост и голяма част от общинските съветници. Специално заради този казус в ОбС – Благоевград бе гласуван мораториум за застрояването на зелените зони, по който в момента инвеститорът чака съдебно решение от ВАС. Тъй като въпреки недоволството на благоевградчани фирмата продължи да движи документите си и дори получи картбланш от РИОСВ – Благоевград за продължаване на процедурата, наложи се председателят на Общинския съвет Андон Тодоров да настоява пред екоинспекцията процедурата с издаване на разрешителните да бъде прекратена заради наложения мораториум.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Ангел Георгиев

Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Джумалия

    Браво на инж.Пашов! Спрете ги тези ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ….Навремето насила взеха земята на хората, къщите им…..всичко.Сега продължават да дерибйстват……

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *