БЕЗУМИЕ! Здравната каса обрича десетки хиляди онкоболни!

Проблемите пред десетки хиляди онкоболни пациенти се задълбочават. Въпреки обещанията за промяна, лечението им вече ще зависи от теглото им, предаде Нова ТВ.

Окончателно стана ясно, че Националната здравноосигурителна каса ще плаща лечението на онкоболните до определени килограми и височина.

Преди месец от касата обещаха, че ще ревизират новото правило заради масово недоволство на лекари и пациенти, но това не се случи.
Така остава основният проблем – кой ще покрива терапията, ако пациентите тежат повече от нормите на касата?

Мъжете с онкозаболявания трябва да са средно 81 килограма, а жените – средно 67, изчисляват от здравната каса.

Тези пациенти, които са над нормата, щели да получават лекарства, останали от по-слаби пациенти. Според лекарите обаче такива комбинации в момента са незаконни.

„Нямаме право флаконът, който е останал от пациент – останалите милиграми в този флакон – да бъде пренасочен към друг пациент. Не ни го позволява наредбата и законът.“ – обясни проф. Галина Куртева.

Ако за пациент са нужни 345 милиграма, лекарите поръчват 4 флакона по 100 милиграма, а оставащите милиграми трябва да се унищожат.

От касата обещават, че ще позволят на лекарите да изписват терапията в милиграми, но най-вероятно след 1 юли.

Дори този проблем да бъде решен, съществува друг. Болният, за когото е нужно допълнително лекарство, трябва да го използва почти веднага след пациента, от когото е останало.

Болниците обещават да не допускат компромиси с лечението, дори и за собствена сметка. А от касата настояват за тази промяна, защото така щели да спестят милиони от неизползвани докрай опаковки лекарства с малка трайност.

„Разходите растат и то не само като цени, а като някакви брой опаковки, които се увеличават при едни и същи пациенти.“ – обясни д-р Димитър Петров.

Всъщност оскъпяването, което отчита касата идва от това, че терапиите успяват да удължат живота на болните и така те ползват лекарства по-дълго време.

Преразходът най-вероятно ще е за сметка на болниците. Едно е сигурно – никой няма право да иска пари от самите онкоболни за лечението им.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *