Бизнесът след затварянето на дискотеките и нощните барове в Благоевград: Това е пагубно! Какво правим с персонала, досега помощ не сме получили нито от държавата, нито от общината!

 „Затваряме за 14 дни и теглим чертата, да видим дали ние сме били клъстерът на Ковид-19, или всичко е ала-бала. Ако след 14 дни заболелите станат по 6 на ден, значи нощните заведения го разпространяват, но ако не станат, какво правим?! Това е въпросът!”. Така коментира новите мерки и повторното затваряне на нощните заведения от понеделник Димитър Шалявски, собственик на нощнен клуб в Благоевград, и се мотивира: „Хората са достатъчно стресирани и спряха да идват в нощните клубове, от 2 седмици не излизат вечер. Дайте да погледнем сериозно, този вирус е като всички други вируси, малко по-мутиращ и по-опасен за хората със заболявания и с наднормено тегло. Ясно е, че го има, но дайте да не всяваме паника! Единствено ние, нощните заведения, вкарваме малко положителна емоция, която в момента е много нужна в живота на хората! А тези хора, които работят при нас, какво ще правят през това време? В моята фирма на договор са 13 човека, отделно ги докарвам до 49 души персонал на хонорари и на допълнителни договори. С нас тясно са свързани борсите, обадете се да питате на тях как ще им се отрази новото затваряне, защото всяка борса има минимум по 20 служители. Това затваряне ще се отрази и на дневните заведения, защото когато ние не им правим карнавал да излязат, хората си седят вкъщи”, убеден е Д. Шалявски.

Той обясни, че се е възползвал от възможността, дадена от държавата, и е кандидатствал по програмите за помощ: „Одобриха ме и за 60:40, и за другите 290 лв. Програмите бяха за юли, август и септември, Б. Борисов каза, че ще ги удължи до края на декември, но още  чакаме… А до момента съм получил помощта само за юли, за другите два месеца също чакам. Загубите за март, април, май, юни са си изцяло за наша сметка, защото, както каза тогава министър Горанов, ние сме „маргинали и трябва да се оправяме”. Ние не сме основният клъстер в тази държава, от сутринта съм загледал телевизия – 40 човека в еди-кой си цех, 20 човека в старчески дом, в някое кметство 5 човека заразени… При нас няма един доказан, че се е заразил в нощен клуб, и ни затварят, а няма рестрикции спрямо доказаните. Въпросът е принципен и като ще се помага после, нека да се помага на най-засегнатите. Всички помним първия транш от държавата кои фирми го взеха и как нищо не стигна до тези, които наистина имат нужда. Всички работим, за да изкараме 2-та лева. Аз съм тествал целия персонал на заведението си.  Кантарджиев обяснява, че 20 лв. струвал бързият тест, но аз не знам някъде да го правят под 35 лв.”. На въпрос дали някой е искал становището му за новите ограничителни мерки Д. Шалявски призна, че областният управител Бисер Михайлов, като председател на щаба, му се е обадил по телефона, за да го уведоми за напрежението заради увеличаването на заразените и спешната нужда от налагане на рестриктивни мерки.

„Не искам да съм лош пророк, но сега като затворим нощните заведения в Благоевград, в центъра ще започнат да се оформят малки дискотечки в кафенца, барчета, кофишопчета, защото който е решил да излезе да се забавлява, ще намери начин да го прави. Но никой няма да го контролира”, заключи Д. Шалявски.

На въпрос как ще се отрази на бизнеса  повторното затваряне на нощните клубове  в Благоевград собственикът на „The Face” в Благоевград Николай Вълов бе лаконично категоричен: „Пагубно!”, и обясни: „Трийсет и няколко човека персонал ще изпратим на борсата, сега няма да чакаме като предишния път, първо две седмици, после още две, и т.н. Тогава никаква помощ не получихме от държавата, условията за кандидатстване за помощ са такива, че няма смисъл да се кандидатства. През пролетта, който имаше право на борса, го пуснахме, останалите ги подпомагахме с наши средства, от спестяванията си, за да можем да задържим персонала. Не успяхме целия, но сега вече ще е много трудно. От общината никаква помощ нямаме, нито намалиха таксата смет, нито нищо! Намалението на наемите, което се направи, касае само наемателите на общински площи, а те и без друго са отдадени на цени, все едно без пари. Всичко е уредено с връзки, който не вярва, да премери квадратурата и да дойде да види ние в частния сектор колко плащаме. Хазяите направиха жестове при първото затваряне, но това е на добра воля, не можем да очакваме непрекъснато да го правят, защото за повечето от тях това е основен поминък. Няма как да не плащаме наем. А сега не се знае как ще е и какво ще се случи.

На въпрос дали от общинския и областния кризисни щабове са търсили мнението на собствениците на нощни заведения как да се реагира в ситуацията на Ковид Н. Вълов коментира: „Не, в последните 10-ина дни непрекъснато сме подложени на проверки и само ни налагат изисквания. Никаква помощ от никъде! А става дума за много хора персонал, част от тях са на квартири… Първото нещо, което затварят, са нощните заведения, а като работихме цяло лято, защо нямаше толкова случаи на заразени?! Няма как в нас да е причината. Ние, в нощните клубове, го изкарахме вируса преди 3 месеца, включително и аз. Не е за подценяване вирусът, но не е толкова страшен, колкото се опитват да ни убедят. Животът трябва да продължи по някакъв начин. Нямаме против да ни затворят, но да има реципрочни мерки: имате толкова работници, за които ще направим това и това. Никой нищо! Мерките 60:40, които широко се рекламират, до колко души стигнаха?! Може и да са взели някои, дано, но в града се познаваме хората с този бизнес и информацията ми е друга… Сега пак сме в ситуация да се чудим какво да правим с персонала – в неплатен ли да го пускаме, да го съкращаваме ли, на борсата ли да го пращаме… Не очаквам, че затварянето ще е само за две седмици, 100% ще го удължат”, прогнозира Н. Вълов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Моливчо и Сръчко

    Фатално ще е затваряне на производствен бизнес, а не на кръчми, барове и дискотеки. А техния персонал да се хване на работа в производствени цехове и да носи добавена стойност на произвеждания продукт!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *