Бизнес новината на Благоевград! Иван Чапов и зетят на д-р Т. Даскалов – Владимир Табутов, скъсаха съдружието си

Съсобствениците на най-успешната благоевградска фирма „Хидроенергийна компания” АД /ХЕК/ Иван Чапов и Владимир Табутов се разделиха и всеки пое по своя бизнес път.

Градската мълва бе потвърдена от Търговския регистър, според който разлъката се е случила на 11 февруари 2019 г., когато 34-годишният Табутов е бил освободен от всички съвместни фирми, в които беше съдружник с Ив. Чапов и сина му Кирил.

На тази дата Иван Чапов освобождава сина си и Вл. Табутов от правото да го представляват в основната фирма ХЕК, основана през 2014 г. с капитал от 20 млн. лв., и остава единствен представител на фирмата, чиято основна дейност е проучване, проектиране, строителство и експлоатация на фотоволтаични централи и хидроенергийни съоръжения по целия свят. Засега все още тримата са в Съвета на директорите, който е регистриран на 28 януари 2014 г. първоначално с 3, а после и с 5-годишен мандат, което ще рече, че младите ще останат в съвета до януари 2022 г.

На 11 февруари 2019 г. Ив. Чапов освобождава като управители двамата си млади съдружници и от „ХК Стадион“ ЕООД, която шие работните облекла на ангажираните във фирмите му над 600 души. ЕООД-то е със 100 лв. капитал и негов едноличен собственик е ХЕК. Същата реформа в управлението претърпяват още „Пастир“ ЕООД – фирма за преработка и търговия със селскостопанска продукция, и „ХК Пелетек” ЕООД, която търгува със строителни материали. В тези фирми Чапов остава единствен управител и собственик на капитала. Табутов е освободен и от „ХК Орбита“ ЕООД, с която двамата с Чапов  взеха през 2014 г. оценения на 1 288 640 лв. бивш комплекс „Орбита” до Благоевград и го превърнаха в модерен хотел, който тепърва ще се достроява.

От месец и половина младият съдружник вече не е управител и на строителната „Ридина“ ООД – първата фирма, основана от Чапов-баща и син и Табутов още през 2008 г. с капитал 3000 лв. Занапред фирмата ще се управлява само от Чапов-старши и Кирил Сотиров Кирилов.

В „ХК – Бела вода” ООД, чиято основна дейност е производство на електрическа енергия, разлъката на бившите съдружници е станала на 26 март 2019 г., когато Чапов е прехвърлил акциите на ХЕК на дружеството „Хек солар” ЕООД , чийто собственик на капитала е Вл. Табутов. „Хек солар” ЕООД е доста печелившо дружество, като се има предвид, че през 2013 г. е регистрирано с капитал от 10 лв., а в момента капиталът му е 1 027 954 лв.

Засега Чапов е оставил в своя фирма Владимир Табутов само в „ХЕ СънЕнерджи“ ООД,  която е собственост на ХЕК и немската ЕЕПро ООД, а управители са Вл. Табутов и Франк Биер. Аналогично е положението и в „Десол-плоски“ ООД, където ХЕК продължава да е в съдружие с немската  „РГЕ Енерджи“ АД, а фирмата се управлява от Табутов и Даниел Гудоп.

Най-драстична е била раздялата на съдружниците в „Катарино СПА хотел” ЕАД, чиито едноличен собственик на капитала от 10 млн. лв. е ХЕК. Във фирмата, с която Иван Чапов купи обявения от банка за продан едноименен разложки хотел, той вече е единствен управител. Съветът на директорите обаче е от 2016 г., мандатът им е 5-годишен, поради което собственикът на „Катарино” ще трябва още 2 г. да се съобразява с двамата младежи – сина му и Вл. Табутов, които ги дели само 1 г. разлика.

На практика тримата съдружници са запазили само една обща фирма – енергийната „ХВ-Никудин“ ООД, в чиято Ив. Чапов е управител от 2008 г. Той управлява и „“Хидроенергострой” ООД, в която е в съдружие с един от малкото „външни” на „великолепната тройка” /Чапов-младши и старши и Вл. Табутов/ бизнесмен – бащата на общинския съветник Рашко Динков, Георги Динков.

Любопитно е, че веднага след бизнес раздялата с Иван Чапов, Владимир Табутов е побързал да регистрира собствена фирма за проучване, проектиране, строителство и експлоатация на фотоволтаични централи – основната дейност на фирма ХЕК, която го направи прочут и богат. „ПВ Покровник“ ЕООД е регистрирана на 21 март 2019 г. на пл. „Георги Измирлиев” №15, в новата сграда срещу кметството и пощата, с едноличен собственик на капитала „ХЕК Солар” ЕООД и капитал от 10 лв.

Междувременно се оказа, че Ив. Чапов е започнал да къса с Табутов още през 2013 г., когато е напуснал софтуерната фирма „Слайс крауд“ ЕООД, в която ХЕК е била съдружник със Стоян Даскалов. Същият отново е млад човек, брат на съпругата на Табутов – Надя, а баща им е бившият лидер на СДС в Благоевград и управител на Медицинския център д-р Тони Даскалов. 

Според слуховете бизнес разводът е „по взаимно съгласие”. Раздялата на бившите партньори обаче със сигурност означава, че Вл. Табутов, за когото усилено се говори, че ще се кандидатира на предстоящите местни избори за кмет на Благоевград, ще трябва да финансира сам кампанията си, а няма да разчита на Иван Чапов.

БОРИС ГРИГОРОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *