Благоевградска фирма, собственост на панамска офшорка, прави край Покровнишкия мост цех за мокри кърпички

Панамската офшорна компания LFMAR MARITIME CORP. с представител Хавиер Адан Ривера Моралес и собственик Маргарита Денис, чрез регистрираната си в Благоевград фирма „Регина Фактори“ ЕООД иска да прави в областния център на Пиринско цех за производство на мокри кърпички.

Като инвестиция намерението е средно по размер, но като се има предвид, че през последните 3-4 г. в Благоевград бе открито само едно предприятие – за инвалидни протези, което при това работи съвсем отскоро и с минимален персонал, „Регина Фактори“ спокойто може да се приеме като „бяла лястовица“ за рухналата благоевградска икономика.

Цехът ще е в стара производствена база на Покровнишки мост, продадена през 2017 г. от главния публичен изпълнител на ТД на НАП – София Мери Попова срещу 319 000 лв. Върху нея има 2-етажна сграда с площ 141 кв.м и 2 едноетажни с големина 144 кв.м и 136 кв.м. За цеха ще се използват и трите. В него ще се произвеждат и опаковат влажни кърпички, напоени с лосион, представляващи листове от нетъкан текстил (вата), състояща се от 70 % вискоза и 30 % полиестерни влакна.

Технологията на производство включва 2 етапа. Първият е изработване на лосиона, състоящ се от вода, екстракт невен, розова вода и глицерин. Във втория етап ще се напояват и пакетират кърпичките, след което индивидуалните опаковки ще се поставят в транспортна каса от велпапе или ще се групират в стекове от полиетилен.

Идеята за производствения цех явно е по-отдавна, защото инвестиционното намерение е подписано от управителя Петра Стойкова, която обаче е заличена като такава в регистрите на 13 март 2020 г. и оттогава фирмата се управлява от Николина Димитрова Стойкова. Самата фирма „Регина Фактори“ ЕООД е основана през 2017 г. от благоевградчанина Христо Леонидов Георгиев с капитал от 2 лв. и предмет на дейност търговия в страната и чужбина с материални ресурси, средства за производство, производствена и пласментно-снабдителна дейност.

loading...


Производството на мокри кърпики в световен мащаб непрекъснато се разширява и към него се насочват все повече инвестиции. Наскоро стана ясно, че турският гигант „Сапро“, който произвежда по 120 милиона кърпички на ден и ги изнася за 62 страни, планира да разшири бизнеса си на Балканите и да отвори завод за производство на мокри кърпи в България. Според един от съдружниците на фирмата – Джейхун Зинджиркъран, компанията ще направи у нас инвестиция за 3 милиона евро, но още не е уточнено къде точно ще бъде заводът.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *