Благоевградчанинът Иван Вълков оглави Стопанската камара в Пиринско, ще ностояват за излизане на региона ни от икономическата сянка на София

Благоевградският бизнесмен инж. Иван Вълков, собственик на „Рапид Прогрес“ ЕООД, оглави Стопанската камара в Пиринско. Той смени на поста инж. Симеон Китанов, управител на „Ванико“ ООД и досегашен председател на организацията, обединяваща над 230 фирми от региона, чийто мандат изтече.

42-годишният Ив. Вълков развива собствен бизнес в България от 12 г. Преди това над 10 г. е работил в различни страни – Ирландия, Исландия, Шотландия, Англия, САЩ , Япония…

„Гръбнакът на една икономика е малката фирма. В момента в камарата са представени всички браншове – от минна индустрия, през туризъм, машиностроене до софтуерно инженерство, а идеята ми е да се обхванат и хора от арт средите и занимаващи се с по-различни дейности , насоченти към спорт и отдих например, които помагат за цялостната визия на региона“, разкри плановете си Иван Вълков. Като председател на Стопанската камара в Благоевградска област смята да внесе искания до общинските съвети и кметовете за намаляване на такса смет за бизнеса. Темата била дискутирана на последното събрание и общото становище е, че бизнесът не е брашнен чувал, който политиците непрекъснато го тупат, и не би трябвало да плаща за това кой къде ще носи боклука.

„Другото , което ще поискаме от общинските съвети и кметовете, са улеснени процедури за преотреждане на земята за изграждане на предприятия, тъй като в Благоевград няма индустриална зона”, каза Вълков. „Ще настояваме излизане на Благоевградски регион от сянката на София. Тук няма инвеститори, защото не им излиза сметката. В Монтана получават 70% държавно финансиране, а тук са на 40%. Затова масово хора изнасят оттук бизнеса си на север и там отварят цеховете си. Може би тази промяна няма да е лесна, но ако не сме настоятелни и последователни, няма да получим нищо. Смятам, че с повече гласност и активност може и да се получи“, заяви новият председател. 

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *